Ziarul lu' perfectu' simplu

A plecat în China să-l vândă pe Koljic și s-a întors antrenor principal

7,917

Suporterii Craiovei au luat foc în ziua-n care și catedrala Notre-Dame a pățit același lucru. Președintele Sorin Cârțu anunțase răspicat și-n repetate rânduri că nici vorbă să renunțe clubul la serviciile lui Devis Mangia, și clubul asta a făcut, în favoarea lui Corneliu Papură.

Echipa nu mai schimbase de mult antrenorul pe parcursul campionatului

Microbiștii craioveni i-au acuzat pe Mihai Rotaru și asociații săi că folosesc echipa Craiovei drept instrument pentru afacerile lor proprii, iar când treaba nu merge nemaipomenit, găsesc de ochii lumii câte un țap ispășitor. Mangia a făcut ce-a putut cu materialul aflat la dispoziție; predecesorul președintelui Cârțu, Marcel Popescu, declarase și el la fel de ritos că nu vor vinde mai mult de un fotbalist pe an, pentru ca-n vreo șapte luni să vândă patru: pe Băluță, Gustavo, Screciu și Mitriță.

Drumul ceaiului: vinzi ce-ai mai bun

Corneliu Papură e antrenor principal pentru 5 etape de campionat și cel puțin un meci în Cupă. Multicele comentarii pe Facebook pomenesc despre blaturi și pariuri în activitatea lui de fotbalist. Pe vremea aia pariurile le erau permise fotbaliștilor. Blaturile, mai puțin.

Angajat de CS Universitatea din 2013, pe când echipa era-n B, Papură a săltat constant în ierarhie. Antrenor al echipei secunde, apoi director al centrului de copii și juniori, apoi director sportiv pe tot clubul – asta era titulatura pentru activitatea sa de consilier al bosului Mihai Rotaru. Un sfetnic influent: Mihai Rotaru a declarat la TV că Papură i-a adus la echipă pe Mitriță, Cicâldău și Donkor. Iar Mitriță le-a atras asociaților un profit de vreo 7 milioane de dolari brutto.

Fost fotbalist în China, Papură a intermediat vânzarea acolo a lui Gustavo. Cu doar câteva zile înainte să obțină visatul post de antrenor principal, Papură se afla din nou în China, având misiunea să-l valorifice pe bogata piață și pe marcatorul înnăscut Elvir Koljic.

Cu un atât de eficient scouter-impresar-consilier alături, e normal ca Mihai Rotaru să aplece urechea la spusele lui. Iar Papură l-a povățuit pe șef că Sorin Cârțu ar face minuni la Craiova, dar nu ca antrenor. Postul de antrenor trebuia să devină vacant.

Serviciu contra serviciu. C-așa-i în fotbal

Antrenorul Cârțu l-a promovat pe Papură ca fotbalist în Divizia A (în 1992 – nu spunem că nu merita), președintele Cârțu i-a întors recentul serviciu și l-a promovat și ca antrenor principal în prima ligă.

Spusele lui Mihai Rotaru îl recomandă pe Papură drept un bun scouter (deși cazul lui Donkor e discutabil). Unele întâmplări nu-l prezintă ca pe un om căruia să-i dai putere pe mână. Se pare că e ahtiat după ea, după putere, și atunci face orice pentru interesul strict personal.

Spun unii că Dinu Păpurică mai că nu țopăia de bucurie când echipa Craiovei, antrenată de Mulțescu sau de Mangia, făcea un rezultat slab, care putea duce omul de pe bancă pe făraș. Că nu degeaba spera el că sălta-n ochii lui Rotaru.

La un meci jucat în primăvara asta, pe Extensiv, de echipa a doua, în Liga 3, din tribuna oficială, drept oficial al clubului ce se afla, Papură a urlat în direcția băncii pe care stătea antrenorul Dragoș Bon: „Păi cum să antrenezi, bă, când tu bei toată noaptea? Ce să antreneze bețivul ăsta nenorocit?“.

Spectatorii din preajmă evident că l-au auzit și s-au crucit. Asemenea lucruri se dezbat doar în sânul colectivului, că nu ești țărănoi din divizia județeană, să n-ai sală de ședințe și nici pic de tact. Rețineți și amănuntul că Bon nu mai bea de mult, nici noaptea, nici ziua.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.