Ziarul lu' perfectu' simplu

”Auschwitz”-ul de la Craiova: suporterii clujeni gazați fără milă!

Autor: Florin Georgescu

“Pesede, muie Pesede!”, și tot stadionul îi reduce la tăcere printr-un cor de fluierături pe cei 200 și ceva de suporteri clujeni veniți sâmbătă seara la Craiova. Tot cu un sex oral replică și Peluza Nord: “La bozgori, muie la bozgori!”, urmat de clasicul: “Sărim, sărim și vă măcelărim!”. Dacă mai erau 10 minute până la primul fluier al partidei Universitatea Craiova – CFR Cluj, când în sectorul rezervat oaspeților a început haosul. Jeturi de gaz lacrimogen le-au stins „lumina” clujenilor din primul rând al micuței galerii, făcându-i pe suporterii olteni de la Tribuna 1 a Noului Oblemenco să lăcrimeze. Nu de mila clujenilor! Instantaneu, pulanele bodyguarzilor i-au împrăștiat pe „frânari”.

Tatuații cu veste reflectorizante au inghesuit galeria Clujului în cel mai înalt colț al sectorului rezervat ei. De acolo, clujenii s-au năpustit spre grupurile sanitare căutând precum nevăzătorii ușile, ca mai apoi să facă rând în dreptul chiuvetelor. Amorțiți de gazul lacrimogen, liderii clujenilor și-au căutat dreptatea la forțele de ordine – jandarmii care își făcuseră apariția. “Nu am dat noi ordin să fiți evacuați”, au încercat aceștia să calmeze spiritele.

Era minutul 26 al partidei și Andres Santos de la Craiova l-a atacul brutal pe Omrani. Talpă, galben, doctor. Tot atunci, paramedicii de pe Ambulanță îi dau OK-ul de a se întoarce în galerie celui de-al patrulea suporter clujean care a necesitat îngrijiri medicale.

Dacă pe teren nicio ocazie mare de gol, în tribună singurul lucru notabil – retragerea din dispozitiv a bodyguardului care a ridicat primul pulanul. “A fost lovit de unul dintre ai voștri și a fost dus la Ambulanță”, e victimizat acesta. La pauza meciului, inamicul fraternizează cu suporterii clujeni. “A fost ordinul conducerii clubului să vă mutăm. Au zis să apelăm și la forță dacă este nevoie”. Reprezentanții Universității Craiova neagă dispoziția și refuză să aibă o poziție oficială prin care să se delimiteze de acțiunea brutală a oamenilor de ordine. Și poziția firmei de pază s-a lăsat așteptată. Doar reprezentanții Jandarmeriei au reacționat.

“Dezaprob total actele de violență comise de către stewarzi asupra suporterilor clujeni. Am început o anchetă cu privire la incidentele din timpul partidei. Pentru început, analizăm imaginile surprinse ca apoi să dispunem măsuri împotriva firmei de pază sau a celor vinovați”, a declarat telefonic maiorul Cosmin Mirea, comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova, precizând totodată că Jandarmeria nu a avut vreo implicare în acțiunea în forță a firmei care asigură paza pe stadion.

În condițiile în care atât conducerea Universității Craiova, cât și a firmei de pază nu au o poziție oficială vis a vis de cele întâmplate înaintea partidei de sâmbătă, ne întrebăm: ce anume a provocat violențele din tribunele Noului Oblemenco? Oare, încercarea agenților de pază de a îndepărta micuța galerie clujeană din primele rânduri ale sectorului rezervat, locație în care a fost cazată pentru o oră și apoi gazată și evacuată în două minute?

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.