Ziarul lu' perfectu' simplu

Cele mai frumoase oltence din toate timpurile! Top 12

11,296

 

Priviți aceste sacre frumuseți, cum aproape că spunea poetul nostru regional, dacă nu chiar național. Până să întocmească cineva un alt clasament și să probeze că-i întocmit pe baze mai științifice decât ale noastre, nu retractăm nimic. În plus de asta, cine are chef să conteste ierarhia de față trebuie să aștepte proba timpului. Peste 60 de ani, să zicem, Gianina din Las Fierbinți o să fie mai cunoscută decât Ana din La Moara cu noroc?

 1. Mariella Petrescu

Acest nud în mediu ud e imaginea care a făcut toți banii pe bilet la Balul de sâmbătă seara, film pentru care Mariella, în vârstă de 24 de ani, a turnat o scenă (îmbrăcată) și-n tribunele Stadionului Tineretului din Craiova, la meciul Universitatea – Progresul (1-0), jucat la 10 septembrie 1967, că nu mai putea producătorul să aștepte două luni până să se inaugureze Centralul. Mariella Petrescu e de loc din Turnu Severin. La 31 de ani a jucat în ultimul film din carieră, Păcală, rolul Păcăliței. A intrat perfect în pielea personajului: imediat după aceea a fentat autoritățile și a fugit în SUA. Sau o fi mers încet, nu știm exact.

 1. Ioana Bulcă

Nu s-ar spune că Podari a dat o recoltă slabă de actori. Sau poate susține asta cine nu știe că Tudor Gheorghe e actor de meserie – drept e că nu s-a s-a afirmat cine știe ce ca atare, nici n-a insistat. Mai poate susține asta cine nu știe că Ioana Bulcă s-a născut la Podari – drept e că Anita Ekberg a României a copilărit la Sibiu, după care s-a stabilit în București. S-a lansat, studentă fiind, în La Moara cu noroc. A avut o tentativă de emigrare-n Italia și după 1984 n-a mai jucat în niciun film până-n 2007 (la 74 de ani), când Nae Caranfil i-a oferit în Restul e tăcere rolul Aristizzei Romanescu, mare tragediană din urmă cu un secol și mai bine, originară de lângă Podari, din Craiova, doar că Aristizza nu și-ar găsi locul într-un top ca al nostru nici după gusturile vremurilor ei.

3. Olguța Berbec

Născută-n Baia de Aramă. Actualmente căsătorită (pentru cine vede topul nostru la un an-doi de la publicare, nu garantăm). Mai are-n palmares un divorț, pe la-nceputurile carierei de interpretă folclorică, de un cetățean de la ea din Mehedinți plecat la muncă-n Italia și apoi anularea programatei căsătorii cu șeful Gărzii de Mediu Mehedinți – ambele evenimente pricinuite de amantlâcul ei cu primarul comunei Ponoarele, Mehedinți. Ne-am făcut un nod la batistă să nu uităm: să-l căutăm pe primarul de la Ponoarele când om face topul oltenilor frumoși.

 1. Ada Nechita

Sala Sporturilor „Ada Nechita“ din Băilești stă mărturie asupra existenței unei mari sportive cu numele acesta, originară din localitate. Ziariști din lumea întreagă, printre care nu se număra niciunul din Băilești, au desemnat-o cea mai sexy handbalistă de la mondialul din 2009. Pe când juca la Oltchim, a fost măritată cu un hacker pe care l-au arestat și trimis în judecată, iar Ada a dat divorț fără să mai aștepte sentința. Pe când juca la HCM Baia-Mare, a fost iubita primarului din același oraș, Cătălin Cherecheș. A apucat să se despartă de el până să-l aresteze.

 1. Paula Rădulescu

A jucat ea și-n filme, dar notorietatea i-a adus-o rolul vrăbiuței din sceneta cu elefantul și bursucul care-i periclitează trompa. I-a fost concitadină (Râmnicu-Vâlcea) lui Dem Rădulescu și i-a fost și consoartă, de cum a devenit majoră. Când s-a făcut mai matură, a divorțat.

 1. Jeanina Matei

Elevă la „Frații Buzești“ din Craiova, Jeanina a cucerit trofeul Festivalului de muzică ușoară de la Amara în 1972, iar ceva mai târziu a pus mâna pe un trofeu mai gras: Nicu Ceaușescu.

 1. Alina Șerban

Prezentatoare la TVR Craiova, Alina e obligată de toate celelalte oltence prezente-n top (doar cu Olguța Berbec ar fi dubii) să devină un nume de respirație cel puțin națională. Un pas l-a făcut când a prezentat pentru televiziunea publică a României finala Eurovisionului pe țară, spectacol ținut la Craiova.

 1. Flavia Buref

O pereche de bunici ai săi s-au refugiat din Macedonia (partea iugoslavă) în România. Născută la Craiova în 1934, Flavia a primit misiunea transmisă din strămoși să nu lase să se stingă numele de Buref. Ajunsă ultima lui purtătoare, l-a făcut cunoscut drept actriță (a debutat în filmul Dincolo de brazi, la 23 de ani), autoare de texte pentru muzică de film, de cărți pentru copii, scenaristă, realizatoare de emisiuni TV. Din nenorocire, a murit în 2016, neapucând să-și vadă numele și-n prezentul clasament.

 1.  Anca Dumitra

Gianina din Las Fierbinți e naivă și bătută-n cap. Pariem că o bunicică parte din publicul serialului se așteaptă ca și interpreta ei să-i semene-n viața de zi cu zi. Anca a jucat însă și într-un film serios produs de BBC, iar pe scena teatrului urcă frecvent. Născută la Craiova-n 1987, Anca Dumitra a absolvit studiile de actorie în București. Precizăm asta pentru că și-n Craiova există facultate de profil.

 1. Maria Cornescu

„O Cosânzeană a folclorului oltenesc“ o numește Antena Satelor. Da, așa era vorba din povești despre personaj: „Din cosiță floarea-i cântă,/ Nouă-mpărății ascultă“. Maria Cornescu a pornit la drum din Craiova-i natală, a umblat prin turnee în mult mai mult de nouă țări și a scos plăci cu nemiluita de foarte tânără. Făt-frumos i-a fost cântărețul Nelu Bălășoiu. Ca orice mariaj care se respectă între interpreți folclorici, s-a lăsat cu divorț și cogeamite scandalul.

 1. Mădălina Ghenea

Dacă toate componentele duzinei din acest clasament ar fi azi tinere și ar sui pe scena unui concurs de frumusețe la standarde internaționale, Mădălina ar ocupa primul loc cum l-ar ocupa Inter Milano în orice serie a diviziei județene Olt. Slătineanca, născută-n 1987, absolventă a Liceului „Ion Minulescu“ și stabilită-n capitala modei, Milano, i-a trecut pe răboj pe Leonardo DiCaprio și Gerard Butler. Noi am situat-o în zona retrogradării pentru că frumusețea Mădălinei, ca și a Ramonei, e parțial artificială.

 1. Ramona Bădescu

Zglobia craioveancă a cântat dianinte să meargă la școală prin săli ale sindicatelor din urbea natală, apoi, în 1990, la 22 de ani, a tulit-o în cea mai mare urbe din Italia, unde a trecut de la cântece pentru copii la filme pentru adulți. Cică Ramona i-a luat mințile unui baron italian adevărat, care i-a devenit jumătate legitimă. Și a rezistat ceva vreme până să bage divorț, vreo patru ani. Prin ținuturile Doljului, nu și-ar fi pătat blazonul cu ea nici măcar vreun baron local.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.