Ziarul lu' perfectu' simplu

Celebra mehedințeancă de la „Burlacul“ e mai talentată decât credeați

301

Irina Drăghiea, fiica prefectului de Mehedinți, ne uimește pe zi ce trece. Și nu folosim o expresie tocită, fiindcă exact ieri am aflat și am publicat despre ea (vedeți aici!) cum că a luat recent un premiu la Festivalul „Eminescu“ și că a participat cu trei ani în urmă la emisiunea-concurs Burlacul.

Ah, de ce nu-i Craiova capitala Mehedințiului? De ce nu-i Severinu-n Dolj? Am ști și mai multe despre Irina, am stârni un sporit interes cititorilor noștri majoritari… Irina Drăghia, profă de română, face de toate. A iscat un scandal monstru cu numirea ei ca directoare a Colegiului Pedagogic din Severin și a jucat alături de un monstru sacru al scenei românești, Claudiu Bleonț. Dar nu doar teatru a jucat, ci și film.

Irina Draghiea Elisabeth
Regină pentru o zi

În vara lui 2010, regizorul Toma Enache a venit la Severin, printr-un proiect al Primăriei locale, să țină o școală de vară. Povestește regizorul, pe saitul Tomaenache.ro:

Uneori lucrurile frumoase se întâmplă pentru că există o întâlnire. Atât ne-am propus, o întâlnire cu douăzeci de tineri, la o școală de vară… Au venit de trei ori mai mulți și au rămas aproape toți, să-l căutăm împreună pe Shakespeare prin Richard, cu Richard-ul nostru Claudiu Bleonț. Dacă adaug că pentru această întâlnire tinerii și-au sacrificat întreaga vacanță și apoi timpul liber după școală, lucrând cu pasiune, până la epuizare, pot spune că întâlnirea a avut rost.

Premiera spectacolului s-a ținut la Severin, în octombrie 2010. Actorii cei mai mulți au fost liceeni. Irina Drăghiea a fost al doilea nume feminin pe afiș, interpretând-o pe Queen Elisabeth. Evident, un imens succes de public. Nu doar c-a jucat megistrul Bleonț, dar au mai fost vreo cincizeci de actori localnici pe lângă el. Abia încăpeau actorii pe scenă, și mai greu rudele și prietenii lor în sală!

În octombrie 2013, la fix trei ani după Richard al III-lea, regizorul Toma Enache a avut premiera filmului Nu sunt faimos, dar sunt aromân. Sărim pe saitul Cinemarx.ro și găsim ceva despre promovarea filmului, un turneu de câteva zile prin țară al echipei:

În frunte cu regizorul și actorul Toma Enache, din această deplasare nu vor lipsi nici actorii Teodora Calagiu Garofil, Lică Gherghilescu Tanasoca, Camelia Şapera, Georgiana Fotu, Irina Drăghiea, Nicu Baturi și Tina Dumitru.

Ați văzut? Irina Drăghiea! S-a remarcat în teatru și a ajuns și la film. Nu sunt faimos, dar sunt aromân e în limba aromână. Nu știm dacă Irina spune vreo replică.

Toma Enache
Cu Toma Enache. Imagine de pe facebookul Irinei, din albumul pe care ea l-a numit „Femme fatale – Nu sunt faimos, dar sunt aroman“

Filmul a fost produs de compania La Steaua. Poate că denumirea aceasta i-a aprins Irinei Drăghiea un beculeț și s-a dus să participe cu un referat la Festivalul „Eminescu“. Foarte frumos, alții în locul ei ar fi mers la meci în Ghencea.

Am fi nedrepți să nu-i recunoaștem Irinei ambiția, spiritul ludic, atracția către nou, curajul. I-ați devenit deja admiratori? Dacă da și dacă nu vă pricepeți la descărcat filme de pe net, avem o veste excelentă. Duminică, 18 ianuarie, de la 22.10, TVR 2 difuzează Nu sunt faimos, dar sunt aromân.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.