Ziarul lu' perfectu' simplu

Cine sunt băieții care au spoit stâlpii și pereții?

923

putmatee

Să-mi arate cineva un stâlp din Craiova netapetat cu anunțuri gen “Forez fântâni” sau “Efectuăm puțuri de mare sau mică adâncime”, și nu-l mănânc, ci-l tapetez, fără să fiu prins, cu afișe cu poza șefului Poliției Locale și mesajul Wanted, cu condiția să și le plătească și apoi să achite și amenda dată de subalterni.

Ori de ești primarul orașului, viceprimar sau consilier personal al edilului, simplu cetățean care l-ai votat sau nu pe primul, turist, sau pur și simplu tranzitezi Craiova cu mașina, tot ai trecut o dată pe Calea București. Oricât ești de cârcotaș nu ai cum să nu exclami: “A promis ea multe, e așa și pe dincolo, dar bulevardu’ arată bine…spații verzi, șină de tramvai, stații de autobuz, marcaje…McDonald’s, cazinouri, etc”. Pe de altă parte, poți fi cel mai mare susținător al actualului primar și n-ai cum să nu vezi mizeriile de stâlpi de iluminat public nevopsiți de pe timpul lui Mărinică Dincă și tapetați de jos până unde au ajuns (pe vârfuri) lipitorii cu afișe care te îndeamnă să-ți faci un puț în grădină. E ieftin! Dacă pe Calea București doar stâlpii fac reclamă afacerii cu puțuri, în alte zone ale Craiovei A3-urile lipite pe uși de bloc, pereți și garduri îți amintesc de campaniile electorale în care aveai voie să pui afișe pe unde te ducea capul.

Ce afisaj?! ce campanii?!
Ce afisaj?! ce campanii?!

Habar n-avem câte amenzi au aplicat subalternii lui Octavian Mateescu (acesta este numele directorului executiv al Poliției Locale Craiova) celor care au transformat stâlpii Craiovei în avizier, dar îi știm pe cei din urmă. Și ca să nu fim băgați la complicitate în cazul în care Mateescu și ai lui vor să ia taurul de coarne o să facem publice informațiile culese. Pe această cale o să le facem reclamă și celor care au nevoie de ea.

Locuiești la casă și vrei să-ți faci o fântână în curte, nimic mai simplu! Faci o ieșire pe Calea București, te oprești în dreptul unui stâlp de iluminat public, alegi un anunț la întâmplare, și ai de unde, și pui mâna pe telefon. La 0786 281 920 răspunde George. Este din Buftea, județul Ilfov, și împreună cu echipa lui forează puțuri în toată țara: “E afacere de familie. Lucrăm de vreo 10 ani. Prima dată am furat eu meseria de la cineva, apoi am făcut o echipă. Suntem cinci băieți și mergem prin toată țara. Nu refuzăm comenzi, totul e să le legăm. Executăm puțuri americane cu structură PVC. Lucrăm la metru, un milion jumate metru săpat, dar mai și negociem”. Omul e greu de oprit când își vinde marfa. Poezie nu alta! Îi spun că o să-i fac reclamă pe internet. Mă întreabă cât îl costă. Îi spun, un puț! Când o să vadă articolul…sper că nu a salvat numărul.

Alt stâlp, cam aceleași anunțuri. 0763 300 535 este unul dintre numerele la care răspunde Viorel, tot din Buftea. Povestea lui pare trasă la indigo: “Suntem cinci băieți, lucrăm de 10-11 ani. Facem puțuri americane oriunde suntem solicitați”. El nu a furat meseria ca George, “e moștenire de la bunicu. Ne luăm traista în băț și ne ducem acolo de unde am fost sunați”. “Nu ne umplem de bani, avem un trai decent”, adaugă ilfoveanu. Întrebat cum își face reclamă, răspune: lipim afișe în locuri vizibile! Câți bani cheltuiți lunar pe reclamă? “250 de euro”. Recunoaște că a luat și amenzi, dar nu la Craiova, “culmea pe lângă București”.

putu

De departe cei mai mulți bani, “o sută de milioane de lei vechi în fiecare lună”, în reclamă stradală îi investește Marius, tot din Buftea: “Am ajuns cu lucrări până la Arad. Am avut și site de prezentare, dar nu a dat randament ca afișele”. Tot Marius e cel care dezvăluie metoda de lucru, când vine vorba să-și facă reclamă: “Să zicem că ne sună cineva din Craiova. Venim, facem lucrarea, după care atât eu cât și băieții trecem la afișaj. Lipim în toată zona pe stâlpi. Unde există anunțuri ale concurenței, facem afișaj dublu”.

Vedeți domnu Mateescu, e simplu: vă plimbați pe Calea București (așa cum fac subalternii), alegeți un stâlp, formați unul din multele numere afișate, vă tocmiți pentru un puț, băieții vin, fac lucrarea, apoi trec la afișaj, dumneavoastră sunați o patrulă (să zicem cea care stă degeaba seară de seară într-un Fiat Stilo la “Geamuri”) și îi prindeți în flagrant cu pensula plină de aracet în mână. Apoi faceți o conferință de presă!

Florin Băltărețu

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.