Ziarul lu' perfectu' simplu

Consilieri în Opoziție – liberali din gură, bugetari în pungă (I)

Autor: Dionis Vodita

„Veșnicia s-a născut la sat!”, spunea marele poate Lucian Blaga, adresându-se cuceritor unei june. Arcadă peste timp, liberalii „marelui portocaliu” Vasile Blaga fac glumițe pe seama colegilor de la putere: „Veșnicia s-a născut la… stat!” Ei bine, în acest articol veți afla că liberalismul doljean face casă bună cu „jobul” plătit din bani publici.

Lipsa de reacție politică a organizației Partidului Național Liberal – filiala Dolj, cu puținele excepții ale unor voci liberale autentice, este un fapt cunoscut celor interesați de viața politică a județului nostru. Puterea din Consiliul Județean Dolj, precum și din Consiliul Local Craiova a reușit să-și impună agenda politică aproape fără probleme, consilierii PNL limitându-se la a mima opoziția.

Deși unele din acțiunile administrației PSD au fost controversate, cei mai mulți dintre consilierii liberali au evitat, cu delicatețe și eleganță, să critice public aceste acțiuni și de cele mai multe ori, au acceptat să fie simple rotițe în „mașinăria de vot” a PSD-ului.

Care este „secretul” acestei bizare atitudini? Unul simplu și banal: dependența majorității consilierilor PNL de salariul achitat din bani publici!

Echipa „Republica Oltenia” a realizat un studiu al declarațiilor de avere/de interese depuse de consilierii PNL din Consiliul Județean Dolj și Consiliul Local Craiova, iar concluzia este descurajantă pentru orice simpatizant al PNL. Cei mai mulți dintre aceștia sunt angajați la stat și/sau au rubedenii angajate în instituții publice. Să descoperim, concret, care este dependența consilierilor locali PNL ai urbei și județului nostru de locul de muncă la stat. În această primă parte a investigației noastre vă facem cunoștință cu onor consilierii județeni ai PNL, pe care poate îi cunoașteți sau nu.

Badea Marin

Onorabilul domn consilier este salariat al SNTGN Transgaz. Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “TRANSGAZ” S.A. este înfiinţată în baza Hotărârii Guvernului nr. 334/28 aprilie 2000, ca persoană juridică română având forma juridică de societate comercială pe acţiuni şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române şi cu statutul său. În cadrul acestei companii de stat, domnul consilier PNL Badea Marin a încasat în ultimul an suma de 64.245 lei net. Soția lui lucrează tot la SNTGN Transgaz și a încasat, în 2018, cu 4000 lei mai mult decât soțul.

Brezniceanu Alexandru

Venerabilul consilier, printre cei mai vechi liberali craioveni, pe filiera PD-Băsescu, beneficiază de o pensie anuală de 22.704 lei net. La această pensioară se adaugă indemnizația de fost parlamentar, în valoare de 96.792 lei net. Brezniceanu-senior are totuși ceva veleități de liberal și experimentează capitalismul în calitate de acționar la SIF Oltenia, Novus SA și ca „apropitar” al unui spațiu comercial pe care-l închiriază contra suma de 9.990 lei net per an.

Și fiul onor domnului consilier PNL este, deasemenea, beneficiar de bani publici..însă despre Brezniceanu-junior vom relata pe larg în a doua parte a anchetei noastre.

Călin Cosmin Petruț

Domnul consilier, liderul grupului PNL din CJ Dolj, este salariat la Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova, sucursală bazinală a Administraţiei Naţionale “Apele Române”, de unde încasează, ca jurist, un salariu anual de 36.296 lei net. Soția domnului consilier lucrează la aceeași instituție, ca economist, pe un salariu anual de 35.685 lei net. Fostul șofer al Europarlamentarului Marian Jean Marinescu, a fost director al ABA Jiu, în vremea guvernării PD.

Drîgnei Daniel

Domnul consilier Drîgnei este un fel de pădurar, adicătelea îi place pădurea și urmându-și vocația, lucrează ca salariat la ROMSILVA, ca șef al Ocolului Silvic Amaradia-Melinești, contra suma de 61.694 lei net anual. Soția consilierului pădurar, pardon, liberal este angajată tot la stat, la Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova, în postul de chimist, pe un salariu net de 40.281 lei anual, adică ceva mai mult decât colegul Călin Cosmin Petruț.

Gîdăr Alexandru

Domnul consilier Gîdăr este profesor la CN „Nicolae Titulescu” Craiova și primește de la bugetul public un salariu de 46.714 lei net anual. Soția domnului consilier este profesor la aceeași instituție de învățământ public cu un salariu de 49.115 lei net anual.

Irinei Marian Ioan

Domnul consilier Irinei se numără printre excepțiile cu adevărat liberale din rândul consilierilor PNL ai urbei și județului nostru. Domnia sa își câștigă existența ca administrator și acționar al SC Irinei SRL și uneori cu ajutorul unui PFA, adică și-a asumat practic doctrina liberală. Felicitări pentru consecvență, domnule consilier!

Ivanovici Laurențiu

Domnul consilier Ivanovici încearcă să combine calitatea de om de afaceri cu aceea de salariat „la stat”. Nu știm cât de bine îi reușește, dar știm că este salariat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, ca Economist/Șef Serviciu Managementul Calității pentru un salariu net de 44.269 lei anual. La acest venit, în ultimul an, domnul consilier a mai adăugat un salariu de 7.049 lei net, ca manager „Politici de Sănătate” în cadrul unui proiect transfrontalier în care Spitalul a fost partener. Tot ca „responsabil managementul calității”, domnul consilier a încasat ceva sume de bani de la două societăți comerciale: SC Dr Ianosi SRL (2.898 lei net) și SC Mogos Med SRL (5.729 lei net). Totuși, domnul consilier PNL are preocupări liberale și desfășoară activități agricole, încasând în ultimul an, de la APIA, suma de 10.702,70 lei. Nu în ultimul rând, domnul consilier este acționar la două societăți comerciale: NOVOTEX SRL și BRODERIA SMART SRL. Soția domnului consilier PNL lucrează la Direcția Județeană pentru Agricultură, în funcția de consilier, pe un salariu anual de 26.231 lei net. Probabil prin consilierea oferită de soție, consilierul Ivanovici tinde să devină un prosper investitor în agricultură. Felicităm pe domnul consilier pentru abilitatea cu care împacă „capra” statutului de angajat „la stat” cu „varza” afacerilor de mic capitalist liberal!

Luică Dorel

Domnul consilier Luică este pensionar și încasează o pensie anuală relativ frumușică în sumă de 30.612 lei net. Soția dânsului este economist și a încasat, în ultimul an, din prestări de servicii de contabilitate suma de 6.000 lei. Dacă soții Luică nu lucrează cu statul, nu putem spune același lucru despre membri familiei.

Mărgărit Dorin Constantin

Domnul consilier PNL și francmason (deh, e la modă șorțulețu’ printre politicienii noștri, ceva de speriat!) Mărgărit este oarecum un om de afaceri. În ultimul an, în calitate de „consultant” a încasat diverse sume de bani de la Universitatea din Craiova (6.644 lei net) și Asoc. Engage in Education (5.040 lei net). În 2018, domnul consilier și-a mărit veniturile prin vânzarea unui apartament contra sumei de 320.000 lei și prin chiria încasată pentru o proprietate, în sumă de 12.000 euro net. Nu în ultimul rând, deși liberal la suflet, domnul consilier manifestă un interes aristrocratic pentru bijuterii, aur și ceasuri de colecție, a căror valoare declarată ar fi de 10.000 de euro. Soția dânsului lucrează, în siguranță și departe de zbaterile de om de afaceri ale soțului, ca salariat la Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova, în funcția de jurist, pe un salariu anual de 34.499 lei net.

Păsculescu Veta

Doamna consilier PNL este plătită din banii publici de către Primăria Dăbuleni, ca salariat (director) la Casa de Cultură din localitate și primește un salariu anual de 40.800 lei. Soțul doamnei consilier are venituri „la privat” în sumă anuală de 14.400 lei net, de la SC Espa Oil SRL, probabil administrând o benzinărie și a încasat, în ultimul an, o subvenție agricolă de la APIA în valoare de 12.000 lei. La SC Espa Olil SRL este asociat și doamna consilier PNL, cu 50% din acțiuni. Doamna Veta este o fire grijulie și gospodară, reușind pună ceva bani deoparte, pe la bănci: 30.000 euro, 30.000 dolari, 50.000 lei și vreo 42.000 lei pe un card bancar. Fiul doamnei Păsculescu este salariat la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj.

Sdreală Mihai Marian

Domnul consilier PNL și francmason Sdreală a fost salariat, anul trecut, la Registrul Auto Român și a încasat suma anuală de 58.634 lei net. Din sursele noastre am aflat că acesta și-ar fi asumat, curajos, să lucreze „la privat”. Soția dânsului este salariată la Școala Generală nr. 32 Craiova și primește un salariu anual de 35.810 lei net.

Soare Mihai

Domnul consilier Soare strălucește ca salariat al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova – Secția Drumuri Naționale Craiova, în funcția de consilier juridic și cu un venit anual de 42.796 lei net. Singurul liberal veritabil din familia domnului consilier PNL este soția, care lucrează ca director comercial la SC La Meufe SRL, cu un venit anual de 27.036 lei net.

Concluzie de etapă

Consilierii PNL de la nivelul Consiliului Județean Dolj sunt dependenți de salariul primit din bani publici ori au soțul/soția/fiul/fiica salariat(ă) într-o instituție publică controlată politic de PSD. Sesizăm următorul aspect: în ultimul an, un singur consilier a dat „jobul” de la stat pe „jobul” la privat. Restul liberalilor rămân pe poziții, și vorba unui lider PSD Dolj: „Păi, ce, sunt proști să plece când an de an le mărim salariile?”

În următoarea parte a anchetei noastre, vom veni cu detalii despre rubedeniile domnilor consilieri județeni PNL și relațiile lor contractuale cu instituțiile publice, dar și despre cum liberalii au căpușat o instituție care gestionează fondurile europene în zona Olteniei.

***

Sursa foto: Gazeta de Sud / Agerpres

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.