Ziarul lu' perfectu' simplu

E oficial: Mitropolia Olteniei îi anchetează pe preoții securiști Isvoranu și Zamfir

Autor: Dionis Vodita

După aproximativ o lună de deliberări, Mitropolia Olteniei reacționează în cazul preoților Isvoranu Alexandru și Zamfir Gheorghe, dovediți în instanță ca foști colaboratori (turnători) ai Securității comuniste.

Într-o adresă de răspuns transmisă de Corpul de Inspecție și Control al Mitropoliei Olteniei-Arhiepiscopia Craiovei, sub semnăturile Consilierului Administrativ Pr. Drd. Trifu Adrian Claudiu și Inspectorului Bisericesc Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Ivan, se comunică faptul că preoții securiști se află în atenția Mitropoliei Olteniei, în speța lor fiind disupse măsurile necesare. Totodată, în documentul respectiv se face precizarea că preoții vizați sunt pensionari, s-au spovedit și au urmat canon de pocăință.

Prin acest document, Mitropolitul Olteniei, IPS Dr. Acad. Irineu Popa face indirect dovada faptului că își asumă obligația morală și legală de a-i ancheta administrativ pe cei doi preoți securiști, finalitatea unei astfel de anchete fiind, cu certitudine, trimiterea lor în judecată, la Consistoriul Eparhial (instanța de judecată bisericească). Gestul de dreptate pentru memoria victimelor delațiunilor comise de cei doi preoți turnători, pe care îl face Mitropolitului Olteniei este deosebit de important, în contextul în care Biserica Ortodoxă Română trece prin transformări interne fără precedent: adoptarea unui nou Statut al BOR, înființarea unor instanțe de judecată dedicate ierarhilor (membri ai Sfântului Sionod al BOR) etc.

Ne exprimăm speranța că demersul inițiat de Mitropolia Olteniei în cazul celor doi preoți securiști este expresie a voinței de a reforma moral administrația BOR.

REPUBLICA OLTENIA a realizat o anchetă detaliată cu privire la faptele de trădare și lepădare de credință comise de cei doi preoți, prin colaborarea benevolă și profitabilă pentru cariera lor ecleziastică cu Securitatea comunistă.

Astfel, încă din decembrie 2017, publicația noastră denunța calitatea de colaboratori în cazul preoților Isvoranu Alexandru și Zamfir Gheorghe, într-un articol din seria de anchete jurnalistice „Turnul Babel – Dosarele Securității”, intitulat „Zamfir și Isvoranu. Ieri, preoți-turnători, azi, respectabili preoți profesori universitari” (vezi AICI). În articolul respectiv, înfățișam detalii din procesele din instanță în cadrul cărora cei doi preoți au fost demascați, la sesizarea CNSAS, ca turnători ai Securității comuniste.

Într-un alt articol, din aceeași serie de anchete anchete jurnalistice „Turnul Babel – Dosarele Securității”, publicat în ianuarie 2018 și intitulat „Zamfir și Isvoranu – turnători ai Securității comuniste protejați de BOR și acceptați de comunitatea academică din Craiova” (vezi AICI), arătam dificultățile pe care redacția noastră le-a întâmpinat în încercarea de a obține o reacție legală și morală din partea instituțiilor unde cei doi foști turnători ai Securității activau: preoți parohi în două dintre cele mai prospere parohii craioveni din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei și profesori universitari la Facultatea de Teologie a Universității din Craiova. Conducătorii instituțiilor respective (IPS Irineu Mitropolitul Olteniei, pr. Răzvan Stan – decan al Facultății de Teologie și Rectorul UCV, Cezar Ionuț Spânu) au manifestat o atitudine care poate fi considerate ca protecție directă sau indirectă acordată celor doi foști turnători ai Securității comuniste. Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, ne-a oferit un răspuns care, lejer, poate fi perceput ca o „spălare pe mâini ca Pilat din Pont”.

În cei trei ani care au trecut de la publicarea primului articol despre preoții securiști, REPUBLICA OLTENIA a insistat pe diferite căi (corespondență oficială cu BOR, diferite informații prezentate despre cei doi preoți securiști în alte articole, colaborarea cu ONG-uri și instituții cu atribuții în studierea arhivelor PCR și ale Securității etc.) ca cei doi preoți să fie scoși din slujirea Bisericii și din cadrul sistemul de învățământ universitar.

În urmă cu aproximativ o lună, publicația noastră informa despre o acțiune fără precedent în istoria postdecembristă a Mitropoliei Olteniei: o sesizare oficială înaintată către Mitropolitul Olteniei prin care se solicita ca cei doi preoți securiști să fie trimiși în judecata Consistoriului Eparhial pentru ticăloșiile săvârșite în calitate de colaboratori ai Securității comuniste. (vezi AICI)

La acest moment, se poate spune că o etapă din demersul asumat de redacția REPUBLICA OLTENIA de demascare a foștilor colaboratori ai Securității comuniste din cadrul Bisericii, este aproape de rezultatul firesc: judecarea celor doi preoți trădători ai credinței în Consistoriul Eparhial.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.