Ziarul lu' perfectu' simplu

Firul II de aducțiune din sursa Izvarna, cea mai mare investiție in județul Dolj, din 1990

279

Deficitul de apă pentru municipiul Craiova, cât și pentru alte localități din județele Dolj și Gorj, va fi asigurat prin realizarea Firului II de aducțiune din sursa Izvarna. Primăria Craiovei a obținut finanțarea proiectului prin care se va executa alimentarea cu apă de calitate pentru aproximativ 400.000 de locuitori, prin intermediul construirii a 80 de km de conductă nouă și a reabilitării a încă 40 de km, dar și a captării  și a tratării din Lacul Tismana.

“În prezent, spre Craiova ajung de la Izvarna 760 de litri / secundă, urmând ca după realizarea Firului II de aducțiune să se preia surplusul de apă din această captare, plus din Lacul Tismana”, a explicat Damian Nadoru, șef  de secție captare transport apă Izvarna.

De la 60% apă din Jiu, la 100% apă de Izvarna pentru Craiova

Principalul beneficiar al proiectului a cărui finanțare pentru asistență tehnică s-a semnat în luna iunie a acestui an, este Craiova, la finalizarea acestuia, municipiul fiind alimentat 100% cu apă calitativ superioară. „În momentul de față, Craiova este alimentată cu doar 40% apă de la Izvarna, 60% – apă din Jiu”, a adăugat șeful de secție captare transport apă.

Alimentarea cu apă de la Izvarna în proporție de 100% – o prioritate absolută pentru Primaria Craiova

Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat, că acest proiect este “o prioritate absolută”, mai ales că actuala conductă din oraș are o vechime de circa 60 de ani. De asemenea, Gabi Lupăncescu, director pentru Fonduri Europene la Compania de Apă Oltenia SA, a adăugat faptul că, pe lângă municipiul Craiova, vor beneficia de apă de calitate încă 32 de localități din județul Dolj și 65 din județul Gorj.

Firul II de aducțiune din sursa Izvarna, investiție de 140 de milioane de euro

„În data de 8 octombrie, a fost făcută prima vizită în teren a celor care își fac deja ofertele pentru această conductă. Valoarea investiţiei este de aproape 140 de milioane de euro, cu tot cu asistenţa tehnică, fără asistenţa tehnică, este de 124 de milioane de euro – care înseamnă exproprierile şi execuţia propriu-zisă a acestei conducte. Probabil peste doi ani, toţi locuitorii Craiovei, şi nu doar ei, vor fi alimentaţi în proporţie de 100% cu apă de la Izvarna. Spun probabil, nu pentru că proiectul ar mai putea fi oprit, pentru că finanţarea europeană este asigurată, ci pentru că nu ştim cât vor dura licitaţiile şi construcţia propriu zisă a acestei conducte”, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguțá Vasilescu.

Și primarul Tismanei s-a declarat mulțumit de perspectiva realizării proiectului, spunând că “Tismana a fost și este o adevărată casă a apelor, iar municipiul Craiova este cel mai mare consumator. Solicitați acum suplimentarea, ceea ce nu poate decât să ne bucure, pentru că suntem conștienți de avantajele pe care o să le avem și noi în consecință, și mă refer aici la locurile de muncă, în primul rând”.

Sursa Izvarna – Tismana captare de izvoare a fost pusă în funcțiune in anul 1967 și are o calitate superioară a apei, deținând un chimism apropiat cu cel al apei plate.

Galerie Foto:

izvarnaizvarna3izvarna 2poz¦â 1

Comments

comments

1 Comment
  1. ticu says

    De peste 30 ani se tot vorbeste de dublarea retelei Izvarna,dar politicul a invrajbit lumea si nu a facut decit promisiuni desarte!Plus ca si actuala magistrala sa deteriorat si sa dat voie cu aprobari legale sau ilegale de a se lega diversi consumatori privati de pe traseul magistralei,fara ca cineva sa verifice si sa ia vreo masura de coercitie,pentru ca se primeau peschesuri de la cei lasati sa fraudeze.
    Proiecte sint facute si refacute de zeci de ori,cheltuind bani grei pentru asa ceva ca sa aiba ce toca diversele case de proiectare agreate de politicieni,ca apoi sa fie aruncate in arhive sau casate aceste proiecte.Pina nu se schimba legislatia de investitii,ca sa fie cu faze de proiectare si executie rapide,nu sint sanse ca sa avem asa lucrare in teren.Degeaba se zice ca am intrat in Uniunea Europeana,dar mergem cu legislatie Dimboviteana mai in toate domeniile menite sa favorizeze si intretina coruptia in intreg sistemul!Pacat,ca nu ne trezim odata,si numai cardasia celor din tara cu cei din exterior cred ca face sa persiste acest gen de afaceri!Alta explicatie nu exista!

Leave A Reply

Your email address will not be published.