Ziarul lu' perfectu' simplu

Hei, hei, ce miraj – să crezi în sondaj!

179

Candidatul Mircea Vasile Năstase, care pe Facebook și-a preschimbat V-ul în dublu V, se fălește cu un sondaj prezentat de unii nespecializați în sondaje, unii de la un online zis D’ale Craiovei:

MW FB

Pătrundem în miezul problemei și reproducem de pe saitul ăla:

introducere

La câte numere cu virgulă vom vedea mai jos, parcă mergea și virgula dintre subiect și predicat de mai sus. Apoi, „redactiei nostre“ o fi o formulare mafiotizată? Corect e „Dacă mâine ar fi alegerile, pe cine ați vota“, nu „pe cine votați“, iar „craiovenii“ e substantiv comun. Bun, ăștia de la sait nu știu să scrie, or ști să socotească. Om vedea…

sondaj DC

Nu, habar n-au să socotească, deși aparent s-ar pricepe. Aparent – pentru unul cu opt clase, nu pentru Mircea Vasile Năstase, un om educat și ditamai profesorul de fizică.

Totalul procentajelor dă 100 % în cap. Așa ceva e aberant.

Cică „Interviurile au fost realizate stradal de voluntarii nostri pe strada“ și „pe un eşantion reprezentativ de 1.093 de persoane cu drept de vot în Craiova“.

Prea bine. Să-l luăm chiar pe Mircea Năstase – ALDE. Are 16,11 %. Din 1093 de interogați, asta înseamnă că 176,0823 au răspuns că-l ștampilează pe Năstase. Dar n-are cum să intre în cabina de vot doar 0,823 dintr-un om, așa că numărul de respondenți trebuie să fi fost fix 176. Reluăm calculul procentajului: dacă din 1093 de indivizi, 176 votează cu Năstase, cât reprezintă ei din 100? Rezultat: 176 x 100 : 1093 = 16,10247026, și încă mai avem cifre după virgulă. Iar Mircea Năstase apare în tabel cu 16,11 %, rotunjire destul de generoasă.

Cum la fiecare dintre candidați au fost tăiate cifrele de după sutimi, aproximarea asta face ca totalul să n-aibă cum să dea fix 100 %. Isteții de la D’ale Craiovei au făcut calculul invers, având grijă să iasă totalul atât cât credeau ei că trebuie să iasă.

Cu postarea lui Mircea Năstase s-a mai ivit o problemă…

prejbeanu

Lucian Prejbeanu e mâna dreaptă a lui Pavel Badea în campanie. Sau mâna stângă – în caz că Badea e stângaci și la membrele superioare.

 

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.