Ziarul lu' perfectu' simplu

În sfârșit! Pârtia de pe Păpușa, luată de investitorul polonez Rancaski

1,294

Rânca e Poiana Brașov a Olteniei, mai ales iarna, când accesul pe Transalpina dinspre Ardeal e blocat. Unii craioveni cunosc pârtia de schi de sub vârful Păpușa, singura de la Rânca deservită de telescaun, nu că s-ar fi și dat ei pe ea.

Telescaunul urcă până la baza conului, când urcă. Și mai și coboară, când coboară

De ani buni, orice canapea (cu patru locuri) agățată-n instalația telescaunului ar fi servit mai bine drept exponat la Muzeul Civilizației Montane, de la capătul opus al Râncăi. Dar n-ar fi stat până azi expusă, că de-o bucată de vreme și muzeul acela e închis. La Rânca totul se-nchide, inclusiv jumătate dintre cabane au obloanele trase și anunțul „de vânzare“.

În 2011, telescaunul a fost bun de dat în folosință. 3,2 milioane de euro, din fonduri europene, au înghițit telescaunul și o instalație de canalizare. Telescaunul și pârtia alăturată lui le-a preluat în administrare un triumvirat: Primăria Baia de Fier, Primăria Novaci și CJ Gorj. Fără instalație de iluminat și fără tunuri de zăpadă, afacerea a dat faliment după doi ani. Ba că bate soarele și topește zăpada, ba că bate vântul și bâțâie scaunele pe cablu.

CJ Gorj a tot încercat să organizezee licitații, doar-doar s-o ivi vreun concesionar. Nimic. Se părea că banii europeni de haram au fost, de haram s-au dus.

În această toamnă, în zona numită-n popor Coada Râncii a răzbătut o veste excelentă pentru cabanierii care nu-și puseseră afișul „de vânzare“ în jaluzele: un investitor a concesionat pârtia de la Păpușa, a adus utilaje și s-a mai și apucat să lucreze duduind. Și știe bine omul cu ce se mănâncă schiatul, fiindcă el deține și pârtia din centru, care-și permite să plătească din profit publicitate la televiziunile naționale. Tot el ține pensiunea asta, la poalele pârtiei centrale:

Aha, Pensiunea Rancaski, ne-am zis când am văzut. Mulți oameni, când își botează cabana, se uită-n buletinul de identitate și aleg ba prenumele, ba numele. Iar acest Rancaski trebuie să fie cetățean polonez, la fel ca Sobieski, ca Lewandowski. Bravo lui, parcă-i prima oară când românilor le e lene să exploateze bogățiile României?

Ultima oră & erată 

Tocmai postaserăm textul, cu poze cu tot, și am aflat ceva ce contravine un pic spuselor noastre. Tot ce-am scris mai sus e adevărat, cu excepția unui amănunt din titlu. Și, ca să modificăm titlul, ar trebui să repostăm materialul, e complicat. Pensiunea din centru nu e Rancaski, ci Rânca ski. În aceste condiții, nici proprietarul ei nu se numește Rancaski, ci Cătălin Mitroiu.

Comments

comments

1 Comment
  1. Alina Pasculescu says

    In sfârșit… investitorul polonez s-a dovedit a fi get-beget roman… uite ca se poate…. chiar și acum, pe ploaie, ceata și frig, se lucrează… felicitări!

Leave A Reply

Your email address will not be published.