Ziarul lu' perfectu' simplu

La şantierul Electroputere Mall, chiria şi căldura au valori invers proporţionale

2,002

Mallul de la Electroputere e imens. Nu putem spune că va deveni şi mai imens, dar niţeluş se va mări: o porţiune de trotuar exterior va fi înglobată în clădire. După cum se vede în imagini, nu mai există zidul de geamuri care să se opună intrării frigului în uriaşa incintă.

Mai puţin shopping şi mai puţină distracţie, deocamdată. Şi mai mult noroi luat de autoturisme pe roţi

Comercianţii deţinători de spaţii în care intri pe uşă se descurcă, dar pe culoarele unde sunt aliniate spaţiile există şi zeci de aşa-zise insuliţe. N-au pereţi, n-au sursă de căldură. Vânzătorii joacă ţonţoroiul în şube, căciuli şi mănuşi, iar proprietarii insuliţelor tot fac socoteli să vadă cum le-ar putea da salariile.

De la 1 ianuarie, mallul a săltat vertiginos chiriile spaţiilor, închise sau nu, pe care le oferă comercianţilor. Am discutat cu nişte patroni insulari: pentru spaţii între 6 şi 10 metri pătraţi, plătesc lunar între 1500 şi 2000 de euro plus TVA. Creşterea faţă de anul trecut e de peste 50 %.

Nevaccinat, n-ai voie-n mall. Nici măcar la hipermarketul Auchan (băuturile alcoolice, carnea, brânza etc sunt produse de bază!), darămite la sutele de hipomarketuri. Evident, comerţul la mall străbate o vreme de restrişte. Unde mai pui, cel puţin pentru insuliţele mai expuse, frigul demn de insulele Oceanului Îngheţat, creşterea aceasta a chiriei pare o măsură bună de pus în practică la 1 aprilie, nu la 1 ianuarie. A, uitaserăm de praful şi zgomotul inerente şantierului.

Un antreprenor-vânzător de la o insuliţă (nu vrea să apară cu date de reper, aşa că-i vom zice Insuliţa Misterioasă) ne-a zis: „Mallul e al unor francezi, Catinvest. Au mărit ei chiria la fiecare 1 ianuarie, dar omeneşte, cu 10 % până acum. La birouri au angajaţi români, bineînţeles, care doar îţi trimit mailuri să te înştiinţeze, nu stau la discuţii. Nu răspund la telefon, de exemplu. Dacă îţi convine, bine, dacă nu – pleci. Dâr, dâr, dâr!”.

Cică mallul s-a oferit totuşi să combată gheţăraia de pe unele culoare, să bage tunuri de căldură. Dar un asemenea tun merge pe motorină şi miroase ca dracu. Da, s-o mai fi pomenit drac puţind a motorină pe lumea asta. Dacă nu, sigur pe lumea ailaltă.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.