Ziarul lu' perfectu' simplu

Masonul Lucian Dindirică îl face de rușine „Cetățean de Onoare” al Craiovei pe Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române

Autor: Dionis Vodita

„Jocurile masonice” ale consilierul municipal PSD, Lucian Dindirică?

Cunoscut atât ca bun organizator în structura de partid, cât și ca un versatil „jucător”, date fiind desele schimbări de „gașcă”, masonul Lucian Costin Dindirică încearcă o lovitură de imagine, în prag de miting „anti-abuz” și de sărbătoare locală.

Reintrat, se pare, în grațiile șefilor de la partid și preocupat de refacerea propriei imagini publice, grav afectată de scandalurile de presă ale cărui subiect a fost în ultima vreme, consilierul local PSD Lucian Dindirică punctează și devine unul dintre principalii inițiatori „din umbră” ai acordării titlului de „Cetățean de Onoare” al Craiovei pentru Patriarhul României și pentru Președintele Academiei Române.

Din corespondența purtată de masonul Dindirică atât cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cât și cu Președintele Academiei, rezultă limpede insistența cu care acesta a căutat să-și așeze propria persoană la umbra unor personalități marcante ale țării.

Răspunsul Nr. 215/10 mai 2018, emis de Cabinetul Patriarhului este adresat masonului Lucian Dindirică, în calitate de consilier local, iar textul confirmă primirea, de către Patriarhie, a adresei din data de 07 mai 2018 pe care Dindirică o trimite către Patriarhul BOR, anunțându-l de intenția Primăriei Craiova de a conferi acestuia titlul de Cetățean de Onoare.

Să fie ascunsă, în acest demers de acordare a titlului de Cetățean de Onore al Craiovei, Patriarhului BOR, dorința masonului și fostului absolvent de Teologie de a-l recompensa pe Mitropolitul IPS Irineu, făcându-l plăcut Patriarhului, ca ierarh al orașului unde acesta va deveni Cetățean de Onoare?

O posibilă recompensă pentru atitudinea mai mult decât favorabilă, manifestată de Mitropolit față de masonul Dindirică, în scandalul de presă în care acesta din urmă a fost acuzat de sperjur și lepădare de credință, calitatea de mason fiind incompatibilă cu calitatea de membru al Bisericii Ortodoxe Române?

S-ar putea răspunde cu DA, însă pe altă parte, nu era mai simplu să propună ca IPS Irineu să fie făcut Cetățean de Onoare al Craiovei, mai ales că Mitropolitul Olteniei chiar a fost darnic cu orașul: renovarea Casei Bengescu, a unor biserici etc.? S-a deteriorat, cumva, relația de mare prietenie dintre sperjurul mason și ierarhul ortodox? …că despre relația dintre Mitropolitul Irineu și Patriarhul Daniel, se vorbește de multă vreme că ar fi una rece.

Ce jocuri face Lucian Dindirică, la umbra ierarhilor BOR și pe spinarea PSD, a cărui conducere locală acceptă cu bizară naivitate „mașinațiunile” propriului consilier municipal?

Jocuri pe care, probabil, Patriarhul Bisericii le-a intuit, dovadă faptul că nu va onora ceremonia de acordare a titlului, ci va delega un reprezentat…

Consilierul municipal PSD nu se oprește doar la Patriarhul BOR, ci îl abordează, cu aceeași insistență, pe Președintele Academiei Române.

Masonul Lucian Dindirică se adresează Academicianului Prof. Ioan-Aurel Pop, prin intermediul unui email și primește răspunsul tot prin email. Un răspuns oarecum evaziv și al cărui conținut îl vom analiza în a doua parte a articolului.

Ne întrebăm, iarăși: Să fie cumva ascunsă, sub aparența onorării Președintelui Academiei Române, dorința lui Dindirică de a-și deschide o cale spre o eventuală promovare profesională, în structurile vreunei instituții locale subordonate Academiei, știut fiind că postul de manager de bibliotecă județeană este unul fără prea mari perspective?

Altfel spus, în ambele spețe, se folosește masonul Lucian Dindirică de anumite contacte, de poziția politică și mai ales, de naivitatea unor șefi din PSD și/sau apropiați din Masonerie, lumea academică, Biserică etc. pentru a-și satisface propriile interese?

…dar să ne oprim aici cu întrebările și să analizăm „dosarele de candidatură” ale celor două personalități de a căror imagine, masonul Dindirică încearcă să se folosească.

 

Candidaturi regulamentare și nu prea…

În Regulamentul cadru pentru acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al municipiului Craiova, adoptat de Consiliul Local al Municipiului Craiova prin Hotărârea Nr. 292/29.07.2010, se precizează:

„Art. 3 Titlul de “Cetatean de Onoare” al municipiului Craiova se poate acorda:

a)unor înalte personalități politice, științifice sau culturale care, prin activitatea lor socio-profesională, au contribuit la realizarea unor noi legaturi științifice, culturale sau economice cu efecte favorabile municipiului Craiova;

b)celor care, prin activitatea lor cotidiana creează în țară sau peste hotare o imagine deosebită municipiului și României, având ca rezultate realizarea unor puternice legaturi economico-sociale sau de altă natură, în beneficiul cetățenilor comunității respective;

c)cetățenilor români sau străini care desfașoară activități caritabile în municipiul Craiova, beneficiari ai acestei activități fiind orfanii, bătrânii, copiii abandonați, handicapați sau instituțiile care adăpostesc și ingrijesc acești defavorizați ai soartei;

h)persoanelor care, în mod dezinteresat și repetat, prin donații, acțiuni umanitare sau alte acțiuni similare au contribuit la realizarea unor obiective de interes public sau la îmbunătățirea vieții locuitorilor municipiului Craiova.

În conținutul Raportului de specialitate nr. 83982/23.05.2018, emis la nivelul Primăriei Craiova, documentce include o amplă prezentare a personalității și activității aduse în interesul comunității si al Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, nu este precizat vreun element care să facă dovada că Patriarul BOR a avut o implicare direct și fără echivoc „în acțiuni publice cu efecte favorabile municipiului Craiova, care să aducă o imagine deosebită orașului, în beneficiul comunității noastre sau care să se fi constituit în activități caritabile, umanitare în municipiul Craiova, care au contribuit la realizarea unor obiective de interes public ori la îmbunătățirea vieții locuitorilor Craiovei.”

Probabil că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române nici nu a fost informat despre condițiile de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare” al Craiovei, așa cum acestea sunt stabilite în Regulamentul amintit.

Patriarhul BOR este propus la acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al Craiovei, fără să fie adusă măcar o singură dovadă că are dreptul la acest titlu, conform cu prevederile legale.

E firesc să ne întrebăm: cine are intenția de a-l pune pe Patriarhul Ortodox al României în situația penibilă de a i se oferi un titlu la care, în fapt și regulamentar, nu are dreptul?

…și la fel de firesc este să ne întrebăm: de ce nu este oferit IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscopul Craiovei, titlul de „Cetățean de Onoare”, având în vedere faptul că, spre deosebire de Patriarhul BOR, care coordonează activitatea națională a Bisericii, IPS Irineu, ca ierarh al Olteniei, a realizat numeroase activități caritabile, umanitare și culturale la nivelul orașului nostru?

Să fi fost lovit de amnezie, masonul Dindirică și să fi uitat subit meritele filantropice ale Mitropolitului Irineu, fostul lui prieten și ocrotitor, atribuind aceste merite, fără niciun argument, Patriarhului BOR, a cărui activitate, reamintim, este la nivel național și nu la nivelul orașului nostru?

„Dosarul de candidatură” al Președintelui Academiei Române este aproape identic de precar ca argumentație și totodată, este afectat și de un viciu de formă.

În Raportul de specialitate nr.83946/23.05.2018, emis la nivelul Primăriei Craiova, documentce include o amplă prezentare a personalității și activității domnului Academician Profesor Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române”, este exprimat un singur argument (și acesta firav până la penibil) cu o oarecare legătură cu Regulamentul cadru pentru acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al municipiului Craiova.

Argumentul ar fi acesta: „Legăturile dlui. Academician Prof. Ioan-Aurel Pop cu orașul Craiova datează de câțiva ani deja, în anul 2016 fiind invitatul Teatrului Național Craiova în cadrul “Întâlnirilor SpectActor”, unde a susținut conferința “Moștenirea lui Mihai Viteazul în Transilvania”.

Altfel spus, faptul că dl. Academician Prof. Ioan-Aurel Pop a susținut o conferință la Craiova, cu doi ani în urmă, ar reprezenta întrunirea condițiilor privind acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Craiova, așa cum sunt ele prevăzute în Regulamentul amintit.

Alături de această penibilă argumentație, în „dosarul de candidatură” al Președintelui Academiei Române descoperim și un viciu de formă.

Astfel, email-ul de răspuns trimis masonului Lucian Dindirică de dl. Academician Prof. Ioan-Aurel Pop se transformă, printr-un simplu „copy-paste”, în declarația-tip de acceptare a titlului de „Cetățean de Onoare” prevăzută de Regulament, la Art.7. Din text se observă că nu este vorba de declarația-tip, ci doar de textul unui email în care Președintele Academiei Române se arată onorat de inițiativă, dar își declină participarea, ba mai mult, sugerează „să rămână pe altă dată acordarea titlului”.

E firesc să ne întrebăm și în acest caz: cine are intenția de a-l pune pe Președintele Academiei Române în situația penibilă de a i se oferi un titlu la care, în fapt și regulamentar, nu are dreptul?

 

Trei „Cetățeni de Onoare” ai Craiovei: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Președintele Academiei Române și fostul pușcăriaș Adrian Năstase

Marea rușine făcută de masonul Lucian Dindirică și implicit, de Consiliul Local Craiova, celor două personalități marcante ale Bisericii și Academiei Române, nu este însă aceea a lipsei de argumente în fapt și de drept în dosarele de candidatură.

Marea rușine este că Patriarhul Daniel și Academicianul Ioan-Aurel Pop se vor afla, în galeria „Cetățenilor de Onoare ai Craiovei, alături de fostul pușcăriaș Adrian Năstase, încă „Cetățean de Onoare” al orașului nostru.

Conform Art.14 din Regulamentul cadru pentru acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al municipiului Craiova, „condamnarea printr-o hotărâre judecatorescă definitivă și irevocabilă atrage dupa sine RETRAGEREA titlului de Cetățean de Onoare și pierderea drepturilor cuprinse în prezentul regulament”.

În anul 2012, s-a solicitat în Consiliul Local Craiova retragerea titlului de „Cetățean de Onoare” conferit lui Adrian Năstase, acesta fiind condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în Dosarul ”Trofeul Calității”. Primarul de atunci al Craiovei, actualul ministru PSD Lia Olguța Vasilescu declara: „Titlul acordat lui Adrian Năstase rămâne valid. Este cel mai bun prim ministru pe care l-a avut România”. Consiliul Local Craiova a refuzat să aplice propriul Regulament și astfel, Adrian Năstase, fost pușcăriaș, rămâne unul din Cetățenii de Onoare al Craiovei…

…un fost pușcăriaș alături de care vor avea „onoarea” să se regăsească Patriarhul României și Președintele Academiei Române.

Cine dorește să fie martor la „minunea” acordării acestor titluri de „Cetățean de Onoare”, este așteptat să participe la ceremonia organizată joi, 07 iunie 2018, în cadrul Ședinței Solemne a Consiliului Local Municipal, la Teatrul Național „Marin Sorescu”…

***

Post-scriptum

Surprinzător, la ora când finalizăm acest material, pe site-ul Mitropoliei Olteniei nu a fost postată nicio știre despre acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al Craiovei, Patriarhului BOR… 

…eroare administrativă sau un mesaj indirect? Rămâne de văzut…

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.