Ziarul lu' perfectu' simplu

Mitingul anti-Statul paralel organizat de PSD-Craiova: câteva probleme legale și ideologice

Autor: Dionis Vodița

Activiștii PSD Craiova, printre ei fiind deosebit de vocali inclusiv câțiva manageri de instituții publice, promovează cu insistență pe rețelele de socializare un îndemn tovărășesc: „Hai la Universitate, Să le spunem că # AJUNGE!”

Apelul este însoțit de câteva lozinci de inspirație proletcultistă și eventual împrumutate din arsenalul propagandistic al Rusiei lui Putin: # Ajunge cu ABUZURILE Statului paralel! # Ajunge cu TUPEUL celor care reclamă România Înaltelor Porți! # Ajunge cu MANIPULĂRILE SOROȘISTE! # Ajunge cu OBRĂZNICIA celor care vor să ne confiște votul! # Ajunge cu GRUPURILE DE INTERESE care ne vor colonie!

Acest mediocru document de propagandă se prăbușește în prăpastia unor probleme de natură legală și ideologică.

Prima problemă este aceea că îndemnul „Hai la Universitate!” poate fi interpretat ca o incitare la încălcarea legii, deoarece în instituțiile publice de învățământ este interzisă „desfășurarea activităților de organizare și propagandă politică,” deci implicit a mitingurilor organizate de partidele politice.

Îndemnul ar fi corect, din perspectivă legală, dacă ar fi ceva mai detaliat, ceva de genul: „Hai în față, la Universitate!”

Dacă cumva activiștii PSD Craiova s-au gândit să se folosească de treptele de la Universitate pentru organizarea vreunui loc de unde să lanseze discursuri, le spunem că s-au gândit prost, că treptele sunt în spațiul instituției publice de învățământ, deci nu pot pune nici măcar un picior pe ele (nici liderii PSD, nici vreunul dintre manifestanți), că ar fi o ilegalitate care poate duce inclusiv la oprirea mitingului, de către Poliție, dacă aceasta își va asuma să aplice corect și complet, legea.

Locația aleasă de activiștii PSD Craiova pentru a începe și sfârși mitingul, urmat de un marș pe traseul Universitate-A.I. Cuza-Calea București-Universitate. este una proastă din cel puțin alte două motive.

Pe de o parte, în fața intrării principale a Universității din Craiova, nu e loc pentru prea multă lume. Probabil cei din PSD Craiova, în ciuda anunțului oficial și optimist despre participarea a zeci de mii de protestatari adunați de mecanismul de partid de prin tot județul, nici nu sunt convinși că vor reuși să mobilizeze mai mult decât câteva sute din „armata” celor dependenți financiar de partid, dat fiind faptul că data de 9 decembrie este începutul perioadei premergătoare Ignatului, când românul are alte preocupări decât să lupte cu…statul paralel.

Pe de altă parte, zona este tranzitată de studenți, că vacanța începe abia pe 23 decembrie. Acest fapt reprezintă un factor de risc, pentru că în rândul studențimii există o antipatie sporită împotriva PSD și prin urmare, este posibil să apară altercații între studenți și susținătorii PSD-Dragnea. Dorește cineva să apară violențe la acest miting? Credem că nu.

Din punct de vedere ideologic, PSD Craiova ne aruncă în „epoca Ion Iliescu”, lozincile promovate de apel fiind asemănătoare, ca stil și pe alocuri, ca mesaj, cu celebrele și de tristă amintire lozinci ale mineriadei: „Noi muncim, noi nu gândim!”, „Nu ne vindem țara!”, „Moarte intelectualilor!”, „IMGB face ordine!”

O primă lozincă aberantă: # Ajunge cu TUPEUL celor care reclamă România Înaltelor Porți!

Rezultă că PSD Craiova consideră că SUA și U.E. sunt niște Înalte Porți, ceva echivalent cu Poarta Otomană care numea domnitorii în Țările Române vasale și cerea tribut anual. Au uitat activiștii PSD Craiova și mai ales, liderii PSD Craiova, domnul parlamentar Claudiu Manda și doamna ministru Lia Olguța Vasilescu, că SUA este partenerul nostru strategic în NATO și deocamdată, singura forță militară care ne garantează integritatea teritorială, au uitat dumnealor că România și-a asumat niște obligații ca țară membră în Uniunea Europeană, inclusiv obligația de a consacra și apăra independența Justiției? De unde, până unde, s-au transformat SUA și UE în…Înalte Porți? Cumva PSD Craiova primește consiliere de la experți aduși din Federația Rusă?

O a doua lozincă aberantă: # Ajunge cu GRUPURILE DE INTERESE care ne vor colonie!

Care grupuri de interese, care și mai ales, a cui colonie?

Dacă PSD Craiova are dovezi că există grupuri de interese care acționează ilegal și subversiv împotriva statului român, cu scopul de a-l transforma într-o colonie/stat marionetă a unei puteri străine, atunci să le prezinte de urgență în fața unui procuror și să solicite ajutorul SRI (domnul parlamentar Claudiu Manda parcă era șef de Comisie de control SRI, nu-i așa?). Până atunci, să-și reamintească activiștii și liderii PSD Craiova că, deocamdată, singurul grup de interese care este acuzat oficial de fraudarea unor sume imense din fondurile europene prin mecanisme mafiote, este unul din care domnul Liviu Dragnea face parte.

Colonie a cui? România este țară membră a Uniunii Europene. Se gândesc activiștii PSD Craiova că a fi stat membru al U.E. înseamnă a fi, de fapt, o colonie a unui imperiu cotropitor? Parcă propagandiștii lui Putin aveau teoria asta…

România este și țară membră NATO. Se gândesc activiștii PSD Craiova că a fi stat membru NATO înseamnă a fi, de fapt, colonie a SUA? Parcă tot propagandiștii lui Putin aveau teoria asta…

Asupra celorlalte lozinci aberante – cu Șoroș, cu statul paralel, cu furatul voturilor – este inutil să insistăm. Mizeria acestor lozinci pute accentuat a „Made in Russia”!

În concluzie, PSD renunță la bogăția social-democrației moderne, europene și riscă să se scufunde în haznaua unui naționalism comunistoid de sorginte iliesciană a cărui utilizare, în anii ’90 ai secolului trecut, a aruncat România în haosul mineriadelor și într-o izolare internațională în urma căreia aderarea la Uniunea Europeană a fost întârziată cu cel puțin un deceniu.

Social-democrația românească mai are o singură șansă, aceea ca social-democrații veritabili să intervină pentru salvarea PSD, cât mai urgent, până nu va fi prea târziu și prăbușirea singurului partid social-democrat din România va fi ireversibilă.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.