Ziarul lu' perfectu' simplu

N-a dat gol pentru echipa sa de club în ultimele 45 de meciuri. Nu e portar, e Andrei Ivan

907

FK Krasnodar l-a cumpărat în vara lui 2017 pe Andrei Ivan, în vârstă de 20 de ani, de la Craiova cu o sumă aproape fabuloasă: 3 milioane de euro. Victimă a unei accidentări, Ivan a jucat foarte puțin în campionatul Rusiei, aparițiile sale totalizând durata unei reprize. Fără să dea vreun gol. În vara următoare, 2018, Krasnodar l-a dat împrumut gratis la Rapid Viena, club care avea opțiunea să-l cumpere, la finele sezonului, cu o sumă care nu ajungea la jumătatea celei plătite de ruși românilor.

Primul meci oficial al lui Andrei Ivan în tricoul alb-verde al noii sale echipe a fost în Cupa Austriei, la 20 iulie 2018: 5-0 cu FC Kufstein. Titular, Ivan a marcat 2 goluri. Nu era vreo performanță în fața unui adversar din Regionalliga Tirol, suficient doar pentru ca noul atacant să debuteze în primul 11 și-n campionat.

Saitul clubului Rapid Viena a pus această imagine la locul cel mai de cinste în cronica meciului cu FC Kufstein

La 29 iulie 2018, în prima etapă de campionat, Admira Wacker – Rapid Viena 0-3. Un gol pentru Ivan! Giuleștiul Austriei își freca mâinile: ce noroc pe el, să găsească un așa golgheter la preț redus, nu-i rămânea decât să activeze clauza de cumpărare definitivă!

De la 29 iulie 2018 încoace, într-un an și trei luni, Andrei Ivan n-a mai reușit să trimită nicio minge în plasa porții. Mai precis, n-a mai dat niciun gol, că poți să marchezi și fără ca mingea să atingă plasa, de exemplu o respinge un adversar după ce-a trecut linia porții.

De la 29 iulie 2018, Ivan a jucat pentru Rapid Viena după cum urmează:

23 de meciuri în prima ligă a Austriei;

11 meciuri în Europa League (calificări și grupă);

4 meciuri în Cupa Austriei.

În mai mult de jumătate dintre partide a fost titular. Cu FCSB, la București, a dat o bară. În rest nu cunoaștem, că n-am văzut meciurile, iar Transfermarkt are unele lacune, cum ar fi că nu contabilizează barele.

Se făcură, așadar, 38 de meciuri consecutive, în trei competiții, în sezonul 2018-2019 cu 0 goluri în contul atacantului dreapta, stânga sau central. Rapid Viena a ratat clasarea în prima jumătate și nu a prins play off-ul. Un Dinamo București al Austriei! Rapid i-a mulțumit frumos lui FK Krasnodar și i-a restituit împrumutul.

Cum atingem 45 de meciuri, cum spuneam în titlu? Ne mai trebuie 7. Iată, mergem la sezonul curent, 2019-2020:

1 meci pentru FK Krasnodar 2, în liga a doua a Rusiei. Habar nu aveam despre asta, am aflat de la Transfermarkt. Ivan a fost titular, l-au înlocuit la pauză.

Și, când se scursese mai mult de un an de când atacantul Andrei Ivan nu mai înscrisese pentru echipa sa de club, Craiova a dat pe el 1,5 miloane de euro (conform Transfermarkt) și l-a adus înapoi de la Krasnodar. La Craiova, în Liga 1, a adunat 6 meciuri, dintre care 5 drept titular.

Atacantul care a totalizat din transferuri 4,5 milioane n-a mai înscris de 45 DE MECIURI PENTRU ECHIPA SA DE CLUB (păcat că nu putem să scriem și cifrele cu majuscule!), am zis. Fiindcă-n această perioadă nespus de întunecată, Ivan se poate făli totuși cu un gol de-o importanță capitală: la 7 septembrie 2018, în meciul naționalelor de tineret Portugalia – România 1-2, rezultat care a calificat reprezentativa noastră la Euro.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.