Socialize

Arhiva

Obsesia poetică a Cristinei Mariana Bălășoiu. Păsărica da din coate!

Cristina Mariana Bălășoiu a achitat mai puțin de 1000 de lei să se facă poetă. Volumul Izvoarele i-a apărut îngrijit de Vital Prevent Edit, care, după cum o spune ultimul cuvânt din denumire, este editură, și nu magazin de plante medicinale, cum sugerează primele două cuvinte. Lansarea cărții s-a produs în august anul curent, la Biblioteaca „Ion Minulescu“ din Slatina. Minulescu avea ce-avea cu cifra trei, doamna Bălășoiu consacră un alt laitmotiv poetic.

Balasoiu

Cum i-o fi strigat fotograful, „Păsărica!“ sau „Cucu!“?

Ăsta-i laitmotivul:

DSCF7311

 

DSCF7314

Amărâtă turturea de Ienăchiță Văcărescu e una dintre primele poezii lirice din țările române. În mai bine de două secole, ornitofauna a suferit prefaceri, nu neapărat în bine, și astfel la Cristina Bălășoiu întâlnim o enervată păsărea. Starea de iritare i-a trecut cu desăvârșire („Păsărica da din coate“, „A apucat-o un jucat“) abia după ce cucul i-a interpretat „un cântecel de la sate“, ceea ce înseamnă că inițial încercase să atragă atenția păsăricii printr-o piesă muzicală de la oraș, poate chiar o manea! Sigur că pe păsărica dintr-o specie neprecizată au apucat-o nervii.

În flagrant exprimă trăirile unui copil, probabil din mediul rural, surprins de mama sa la cuibul unei păsărele. Un Zdreanță cu doar două picioare, după cum ne relevă finalul neașteptat al micii poezii. Asta pentru că titlul ei și prima strofă ne poartă gândul în alte zone. Unele erogene, să recunoaștem.

Cristina Mariana Bălășoiu, născută într-o comună care poartă numele volumului său, Izvoarele, Olt, și plecată de țărăncuță la Craiova, unde s-a stabilit și orășenizat, a avut la festivitatea lansării și folkiști! Cîntecul lor n-a enervat-o, ci dimpotrivă, după cum arată poza asta de pe facebookul ei:

Cristina si folkisti

Ba a mai avut în prezidiu și un tip cu renume de personalitate literară, venit pesemne special de la Craiova: Dan Lupescu. Că tot pășirăm în lumea satului, știți ce spune înțelepciunea populară că fac înțelepții când un nebun aruncă o piatră-n baltă?

Dan Lupescu

 

Comments

comments

Articol de Publicat pe 11/24/2015 în categoriile Dolj,Naţional,Olt,Special. Vă puteţi abona la comentarii prin RSS 2.0. Puteţi comenta mai jos

9 răspunsuri pentru Obsesia poetică a Cristinei Mariana Bălășoiu. Păsărica da din coate!

 1. Păsăroiul Reply

  12/04/2015 at 1:01 am

  Văd că nimeni nu comentează şi nu se întreabă de ce păsărica dă din coate şi e aşa de nervoasă… Poate că nu şi-a luat Diazepamul…

 2. gigi Reply

  01/04/2016 at 3:38 am

  Vedeti ce inseamna sa distrugi invatamantul si cultura ? Dar si in muzica se vede lipsa unei autoritati muzicale ca sa nu mai vorbesc de ceea ce se face acum in scoli !

 3. Carti Reply

  01/04/2016 at 2:19 pm

  Vai de capul meu …. duduia asta nu se poate numi poeta !

 4. rodi Reply

  01/15/2016 at 9:02 pm

  ce rușine…

 5. Olivia Reply

  02/19/2016 at 6:03 am

  Cine publica toti idiotii este seful idiotilor ! Rusine d-lor, ce facem aici ? chiar ne batem joc de cultura ? Ma apuca lehamitea nu alta !

 6. petre Reply

  03/26/2016 at 11:56 pm

  Vai de fundul si de pasarica ei! Daca Manolescu a primit in USR astfel de specimene, cred ca ar trebui o reevaluare a tuturor scriitorilor din uniune.

 7. suciu Reply

  03/30/2016 at 10:29 am

  Păcat de hârtia…consumată.
  Poate o fi dorit să puplice
  versuri,,poporane”din localitatea dumneaei.
  Asemenea ,,versuri” se aud printre puștanii semieducați în timp ce sunt cu vitele la păscut.

 8. Pingback: Păsărica enervată ne-a chemat la judecată | Republica Oltenia

 9. Wesley Patry Reply

  11/11/2016 at 1:05 pm

  Patriotism de tipul “…Tara mea – cimpii bogate/ si cu pasari… cracanate!…”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *