Ziarul lu' perfectu' simplu

Omagiatorii de serviciu și eșecul unei repetiții de mare miting

Autor: Dions Vodița

Duminică, în 10 ale lui dedembrie, anul de grație 2017, s-a umplut bulevardul de lângă venerabila Universitate a Craiovei de mulțime de oameni veniți din adâncurile județului nostru, la chemarea PSD, să omagieze pe Regele Mihai I al României sau, mă rog, să pună o floare la bustul Majestății sale ori măcar să depună mărturie că mai-marii Partidului au omagiat pe Majestatea Sa.

Oameni din popor, fermieri, funcționăraș, domni și doamne primar de la țară și oraș, activiști de partid, băieți în „treining” și geci de piele, dudui cu broboada pe cap și elegant cuconet de partid, protipendada social-democrată a Craiovei, deputați și deputate, senatori și senatoare, altfel spus, toată suflarea pe care a reușit PSD să o adune de prin organizațiile de partid doljene s-a revărsat la picioarele (sic!) bustului Majestății Sale Regele Mihai I al României, amplasat între Teatrul Național și Universitatea din Craiova.

Ce-au voit acea mulțime, ce-a voit acel Partid? Ne întrebăm siderați, încă sub impresia neplăcută că am asistat de fapt, nu la omagierea unui Rege abia mort – de consemnat că mulți dintre omagiatorii de serviciu aduși de PSD manifestau o veselie absolut inadecvată momentului, adică omagierea, pomenirea unui mort – ci mai degrabă, la o repetiție de mare miting eșuată.

Au dorit activiștii PSD Dolj să testeze capacitatea organizațiilor din teritoriu de a mobiliza activul de partid și mercenarii îndatorați Partidului (angajații „pe partid” de prin primării, instituții subordonate administrației locale, sponsori, oameni de afaceri agreați de partid etc.) pentru o posibilă deplasare la Craiova, în viitorul apropiat, la un miting de susținere a guvernului PSD-ALDE?

Dacă asta au dorit, atunci constatăm că rezultatul acestui experiment este un semi-eșec. Actorii au fost neconvingători, ba putem chiar spune că au fost fără chef. Da, au venit să omagieze un Rege mort, același rege căruia idolul de partid al multora dintre ei, tovarășul Ion Iliescu, Președintele de Onoare al PSD, i-a refuzat ani în șir intrarea în țară. Probabil că omagierea în buluc, în jurul unui bust, nu reprezintă ceva care să declanșeze energiile de dragoste și devotament pentru Partid, însă dincolo de apatia și sictirul acestor omagiatori de serviciu, trebuie sesizat numărul lor cu mult mai mic decât cifra (fantastică, credem noi) cu care amenința parlamentarul PSD Claudiu Manda: aproximativ 30.000 de oameni.

Unii vor spune că nu a fost intenția PSD Dolj să aducă 30.000 de omagiatori la Rege, vorba aia, omagiere, omagiere, dar să nu uităm că e vorba de Rege care, chiar și mort, rămâne un „dușman de clasă”. Totuși, dincolo de glumă, spunem că intensitatea cu care activiștii PSD Dolj au lucrat zilele trecute pentru mobilizarea activului de partid, la ordinul primit „de sus”, poate fi un argument că de fapt, s-a testat capacitatea de mobilizare. Rezultatul, cum spuneam, este mediocru și reprezintă o înfrângere, un minus la imaginea PSD Dolj.

Orice debutant în cele ale PR-ului știe că e cu mult mai înțelept să ameninți cu potențialul de putere pe care adversarul bănuiește că-l ai, decât să te grăbești să faci o demonstrație de putere, în condiții precare și mai ales, într-un context din care nu ai cam nimic de câștigat.

Cum putea PSD Dolj să omagieze memoria MS Regele Mihai I al României?

Foarte simplu. Se renunța la mulțimea amorfă a omagiatorilor de serviciu, se organizau delegații formate din primarii și viceprimarii PSD din localitățile unde partidul deține puterea politică, însoțiți eventual de un consilier local mai important în obște. Îmbrăcați în ținută de mare doliu, delegațiile primarilor PSD, purtând eșarfa tricoloră, alături de viceprimarii și consilierii locali PSD, delegația PSD de la nivelul Consiliului Județean Dolj și delegația PSD din Primăria Craiova, delegația deputaților PSD și delegația senatorilor PSD depuneau, rând pe rând, câte o coroană de flori la bustul MS Regele Mihai I, după un moment de reculegere. Ar fi fost simplu, elegant și civilizat, iar comunitatea ar fi aplaudat modul onorant în care PSD Dolj a decis să-l omagieze pe Rege.

Însă dorința irațională a unora de a testa capacitatea de mobilizare a PSD Dolj a fost mai puternică decât realismul politic atât de necesar în aceste vremuri încurcate…

Post – scriptum

Dar cu bustul ce-ați avut? În așa ditamai mulțime de gospodari PSD nu s-a găsit nicio mână vrednică și harnică să șteargă de găinaț chipul de bronz al Majestății Sale Regele Mihai I al României? Curat omagiere, coană Zoițico!

***

Foto: TVR Craiova

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.