Ziarul lu' perfectu' simplu

Politizarea Televiziunii Române – faza pe regiune: jurnalist TVR Craiova, înfipt de PSD în Consiliul de Administrație

Autor: Dionis Vodița

Comportamentul infect al Doinei Gradea (Președintele TVR), care deranjată că o subalternă jurnalistă TVR pune întrebări incomode politrucilor, spune despre aceasta că are „cap de porc”, reprezintă doar vârful unui imens „aisberg” al politizării televiziunii publice.

Dorința de a controla TVR și Radiodifuziunea Română este veche și a agitat mintea majorității liderilor partidelor politice care au guvernat România post-decembristă. Politizarea a provocat acestor instituții de presă finanțate de la bugetul public atât o criză financiară (din care au ieșit mereu doar cu ajutorul statului și pe buzunarul cetățenilor), cât mai ales, o criză morală, deontologia profesională fiind de cele mai multe ori ignorată de cei care le-au asigurat managementul redacțional.

Un caz care face dovada că politizarea TVR este în plină desfășurare, implică doi dintre jurnaliștii salariați ai TVR, realizatori de emisiune în grila de programe a TVR.

Jurnaliștii respectivi au fost propuși și votați ca membri ai Consiliului de Administrație al TVR. Aparent, nimic ieșit din comun…

Totuși, dincolo de aparențe, aflăm o situație cel puțin bizară, ca să nu zicem gravă.

Jurnaliștii în speță au fost propuși ca membri ai CA al TVR de către PSD, partidul aflat la guvernare și în această calitate de nominalizați ai PSD au fost votați și desemnați de către Parlament.

Unul dintre acești jurnaliști cu „rating” mare la PSD, ales ca membru supleant al CA al TVR, este salariat al Studioului Teritorial TVR Craiova, realizator de „talk-show” la care invită periodic politicieni locali și rudă prin alianță cu un personaj controversat din PSD Craiova. Să ne reamintim, în context, că TVR Craiova este o instituție publică finanțată de la bugetul public condusă de soția consilierului local PSD, masonul Lucian Dindirică, promovat ca manager al Bibliotecii Județene Craiova cu sprijinul PSD Craiova.

Evident, apar niște întrebări: cât de obiectiv va fi respectivul jurnalist în activitatea de moderator al unei emisiuni la care, cum ziceam, invită periodic politicieni? Va rezista eroic, domnul jurnalist, în respectarea deontologiei profesionale și va pune întrebări incomode reprezentanților PSD pe care-i va avea invitați (deși, la câte am vizionat noi în emisiunea dumnealui, cu greu am putea spune că se vede acest eroism)?

Dacă intrăm în detalii, descoperim niște prevederi legale care trebuie amintite pe subiectul nostru.

Astfel, Legea nr. 41/1994 din 17 iunie 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune (republicată), stabilește la Art. 13 alin. 1: ”Personalul de specialitate prevăzut la art. 11 nu poate face parte din partide sau din alte formaţiuni politice şi este obligat să păstreze echidistanţa politică în întreaga sa activitate profesională, asigurând respectarea diversităţii de opinii.”

Cum va păstra echidistanța politică în întreaga sa activitate profesională un jurnalist TVR promovat de un partid (PSD, în cazul nostru) membru supleant în Consiliul de Administrație al TVR?

În Regulamentul de Organizare și Funcționare al SRTV se precizează, în Cap.I – I.1 „Societatea Română de Televiziune, serviciu public de interes național”, art.7: ”Autonomia şi independenţa editorială a Societăţii Române de Televiziune sunt garantate prin lege, iar programele sale sunt ocrotite de orice ingerinţe ale autorităţilor publice, precum şi de influenţele oricăror partide, formaţiuni social-politice, sindicale, organisme comerciale şi economice sau grupuri de presiune.”

Ne întrebăm: jurnalistul TVR Craiova propus de PSD și desemnat ca membru supleant al C.A. al TVR va rămâne în afara influențelor PSD și liber de presiunea grupurilor de interese din PSD?

În același regulament, la I.3 Obligațiile legale ce revin serviciului public de televiziune în stabilirea politicii de programe, art.3 se precizează: „Societatea Română de Televiziune, ca serviciu public, în realizarea obiectivelor generale de informare, educaţie, divertisment, este obligată să prezinte, în mod obiectiv, imparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice etc.”

Va reuși jurnalistul TVR Craiova promovat de PSD ca membru supleant al CA al TVR să prezinte obiectiv, impartial, în emisiunea pe care o realizează, realitățile vieții social-politice și economice, chiar dacă aceste realități vor face dovada, de exemplu, că PSD duce țara la dezastru și faliment?

În Statutul Ziaristului din Societatea Română de Televiziune se precizează la Capitolul „Îndatoriri, Responsabilități”, art. 5: ”Ziaristul din televiziunea publică are ca principale îndatoriri respectarea adevărului faptelor relatate și slujirea interesului public. El va folosi, în toate situațiile litigioase, de natură politică sau socială, principiul echidistanței și al impartialității.”

Va fi imparțial, va fi echidistant jurnalistul TVR Craiova promovat de PSD în CA al TVR, atunci când va relata fapte despre activitatea politicienilor PSD, în cadrul emisiunii pe care o realizează, își va asuma să-i critice serios și argumentat, dacă situația o cere?

TVR nu reușește să scape de politizare și rămâne o televiziune submediocră și bugetofagă, în ciuda suportului financiar imens oferit de la bugetul statului (milioane de euro!).

Totul pe banii tăi, cetățene! Îndrăznește să crezi că jurnaliștii TVR promovați de PSD în CA al TVR vor apăra acolo interesul public, interesul tău, cetățene!

PS – toate nedumeririle exprimate se aplică și situației jurnalistului Bogdan Ghitulescu (TVR 2), votat ca membru titular al CA al TVR, la nominalizarea PSD.

(VA URMA)

***

Sursa foto text: http://www.unique-design.net/

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.