Ziarul lu' perfectu' simplu

Raluca Prună a primit o poșetă pentru eliberări condiționate

777

posetapelendavaEliberările condiționate au devenit un adevărat coșmar în pușcăriile craiovene, dar și o sursă de inspirație pentru deținuții cu îndemânare în producția de accesorii feminine și obiecte decorative ”hand-made”. O poșetă confecționată din hârtie de revistă cretată a fost expediată, via Evenimentul Zilei, pe numele ministrului Justiției, iar cadoul conține și o scrisoare deschisă în care unul dintre liderii deținuților de la închisoarea ”Pelendava”, jurnalistul Bogdan Berneanu, o cheamă pe Raluca Prună să sprijine cauza eliberărilor condiționate la Craiova. ”Principalul generator de suprapulare a închisorilor craiovene este secția penală a Judecătoriei. Pe scurt SPA – Secția Penală de Amânări. Credeam că magistații vor deveni mai flexibili, mai îngăduitori cu deținuții pregătiți să se reașeze în societate, dar nu, cu tot mai multă încrâncenare, parcă, ei se pronunță împotriva eliberărilor condiționate la termenul legal de fracție executată. Și mă așteptam să fie o prioritate în agenda reformistă a d-nei ministru despovărarea justiției de cauzele eliberărilor condiționate și preluarea autorității decizionale de către comisiile penitenciare. O corectură legislativă relativ facilă, fără impact public potrivnic”, e de părere Berneanu.

Motivări la xerox

Jurnalistul mai spune că lecturează zilnic motivări de amânare ale judecătorilor caioveni în cazul eliberărilor condiționate și nu înțelege de unde atâta ostilitate, în special, față de deținuți cu fapte ușoare, fără recidivă, cu ani de muncă în detenție și familii care se roagă proniei cerești pe la porțile pușcăriei cât e ziua de lungă.

Motivările par a fi multiplicate ca după un ordin pe unitate. În toate vei găsi argumentul – pilon al amânării: Eliberarea condiționată nu este un drept, ci o vocație! O vocație-magnet pentru amenda CEDO, care probabil este deja în plic cu adresa României.

Judecătoria umple pușcăria

În ce privește condițiile sale de detenție, Berneanu susține că, una peste alta, toate-s bune la Pelendava, până  la numărătoarea ”hoților pe metru pătrat”.

Sunt dimineți în care camerele se golesc. Se duc cu zecile la instanțe, să-și ceară eliberarea condiționată. Seara se întorc resemnați și acolo rămân pentru nu se știe câtă vreme, că Judecătoria pronunță și câte două sau chiar trei amânări pe cap de condamnat. E realmente deprimant acest tablou al justiției cu sânge rece, și o spun dintr-un loc unde doar un hoț neserios poate pretinde că trăiește în condiții vitrege

Poșeta dăruită simbolic ministresei e o piesă de avangardă în colecția de genți, curele, portofele sau coșulețe decorative meșterite în timpul liber de câțiva deținuți de la ”Pelendava”. Colecția ”ECO”, cum a numit-o Berneanu, jucându-se cu inițialele eliberării condiționate.

Jurnalistul Bogdan Berneanu este condamnat la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și mai are de executat un an până la termenul de eliberare condiționată.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.