Ziarul lu' perfectu' simplu

Riști 1000 de lei pe Olguța? Câștigi 30 de lei, dar te cam paște pușcăria!

1,026

Lia Olguța Vasilescu are cota de 1,03 cum că iese primăriță a Craiovei. Antonie Solomon are 8. Altă belea pe căpșorul electoratului mai năuc: după ce că-și prinde urechile între ștampilă și buletinul de vot, acum trebuie să-nvețe să și parieze…

Tu, parior, îți alegi favoritul și miza. Dacă intuiești că Olguța Vasilescu va câștiga alegerile și chiar le câștigă, miza ta se înmulțește cu 1,03: ai pariat 1 leu, ridici 1,03 lei, 3 bani profit. La 1000 de lei, cum spuneam în titlu, iei 1030 de lei. Dacă tragi la câștiguri serioase, că, dacă tot ești alegător, vorba aia, să te alegi și tu cu ceva, mizezi pe Antonie Solomon. E mai riscant, după socotelile agenției de pariuri sportive și (în cazul de față) nonsportive, dar și câștigul e de 8 ori mai mare, ca la Caritas sau pe „corner“ la ruletă.

Olguța explicându-le pariorilor neexperimentați de ce e bine să să aibă cotă mult mai mică decât candidatul din dreapta ei

Ca potențiali pariori electorali, ne izbim însă de o problemă. Un fotbalist care pariază pe meciuri de fotbal, nu neapărat ale echipei sale, riscă pedeapsă gravă. La fel un hocheist, un spadasin, un poloist pe iarbă sau oricare alt sportiv angrenat în competiții cotate de casele de pariuri. Pentru că el e implicat în deznodământul întrecerii și poate să-l influențeze în folos personal.

Atunci, electorii, care decid rezultatul alegerii, de ce-ar avea voie să parieze pe acțiunea lor? De ce nu s-ar vorbi între ei vreo 40.000 de craioveni cu drept de vot să-l ștampileze pe Eduard Ciceu? Câștigul e de 100 de ori mai mare decât miza. Pariezi 1000 de lei pe Ciceu, iei 100.000! (Vorba vine, că ori blochează pariul agenția, ori dă faliment.)

Am zis în titlu că faci pușcărie dacă pariezi pe primar și se dovedește c-ai fost la vot. Om fi exagerat? Dovedit drept parior, antrenorul Șumudică n-a intrat în închisoare, ci doar a căpătat o suspendare din activitate pe o perioadă. Dar în sport operează alte legi decât în toată societatea. Dacă un fotbalist ia la pumni un adversar pe terenul de joc, arbitrul îi dă cartonaș roșu. Când un cetățean oarecare face același lucru pe stradă, da, poate să se ducă la zdup.

 

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.