Ziarul lu' perfectu' simplu

România nu este colonie. Se amestecă Departamentul de Stat al SUA în treburile interne ale statului român?

Autor: Dionis Vodița

În plin scandal referitor la „reforma” Justiției – cea mai veche și mereu neterminata reformă postdecembristă – și pe fondul protestelor de stradă provocate de aceasta, majoritatea PSD-ALDE din Parlamentul României primește o severă atenționare de la Departamentul de Stat al SUA (textul integral AICI)

Americanii cer Parlamentului României, pe un ton sever, ca „de urgență să respingă propunerile de modificare a legilor Justiției care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției.” Punctum.

Solicitarea guvernului SUA a fost primită cu entuziasm de protestatari, de societatea civilă și de o parte din presa noastră. Totuși, există voci care critică intervenția Departamentului de Stat al SUA, considerând că ar fi vorba de un amestec al SUA în treburile interne ale României!

Nu vom insista asupra reacțiilor venite din tabăra PSD-ALDE. Privim ca amuzantă agitația doamnei ministru Lia Oguța Vasilescu, care face apeluri patriotarde la prevederile constituționale despre suveranitatea statului român și îi întreabă ironic pe americani despre care articole din „reforma” Justiției îi deranjează. Dacă acesta este răspunsul PSD la reacția Departamentului de Stat al SUA, înseamnă că în Partid se resimte șocul certitudinii că acțiunea „Daddy’s back” de „sensibilizare” contr-cost a Președintelui Trump a fost un mare fiasco.

Atât mai spunem doamnei ministru: respectarea suveranității statului român este și o obligație constituțională pentru cetățenii români. Prin urmare, când jefuiești fondurile europene destinate dezvoltării României, se poate spune că, printre altele, atentezi și la suveranitatea statului român. Cum? Păi, simplu! Când jefuiești banii publici, afectezi grav supremația puterii de stat din hotarele țării, așa cum este definită în termenul de suveranitate.

Dacă de la liderii PSD-ALDE nu sunt așteptări că și-ar asuma public o mea culpa – că doar nu vor renunța la „reforma” Justiției, „colacul de salvare” pentru mulți politicieni care au probleme grave cu Justiția – o oarecare speranță exista cu privire la reacția PNL.

Însă PNL alege să mizeze pe cartea unui naționalism moderat-prăfuit, pe fondul unei fudulii de viețuitor al mahalalei deranjat că vecinii îi cer să nu mai pună manele în difuzare, la volum maxim, în miezul nopții.

Domnul deputat PNL Marian-Cătălin Predoiu, prim-vicepreșdedinte al PNL și fost ministru de Justiție, se lamentează, „de pe poziția unui prieten al Americii” spune dumnealui, că „nu poate să accepte tonul pe care Departamentul de Stat al SUA vorbește României”.

Național-liberalul Predoiu avertizează despre „pericolul rusesc” și spune despre intervenția guvernului SUA că „nu e sigur cât de inspirată și eficientă este această mișcare din punct de vedere tactic, ce ar putea alimenta un curent anti-american și naționalist, care poate fi manipulat de Rusia. Poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat. Poate că diplomații americani ar trebui să fie mai atenți la modul în care abordează România, mai adaptați la realitățile din teren, pentru a fi eficienți.”

Reacția liberalilor este deplorabilă. Un aliat puternic intervine și te ajută în lupta pentru apărarea independenței Justiției, iar tu, principalul partid de opoziție, îl cerți că a vorbit cu prea mare severitate, că nu a fost elegant în exprimare cu violatorul (!?)…

Probabil că PNL nu înțelege prea bine situația geopolitică a României. Le-ar fi de folos să privească la exemplul Poloniei, o țară aflată în relații tensionate cu U.E. – pentru că refuză să participe la experimentele de inginerie socială promovate de U.E., gen colonizarea cu imigranți, eliminarea valorilor creștine din spațiul public etc. – dar care dezvoltă o relației excelentă cu SUA și reușește să devină principalul aliat al SUA în Europa de Est.

România este stat membru al comunității statelor democratice, adică țară membră a Uniunii Europene și a NATO, este partener strategic important al SUA și prin urmare, România are nu numai drepturile aferente, ci și obligațiile specifice aderării la sistemul democrației occidentale. Din această perspectivă, Departamentul de Stat al SUA a reacționat corect și sperăm că nu prea târziu, la încercarea guvernării PSD-ALDE de a distruge independența Justiției.

În concluzie: România nu este colonie! Nu este colonia penalilor care au jefuit resursele țării și acum vor să scape de judecată prin transformarea Justiției în „damă de companie”!

God bless America!

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.