Ziarul lu' perfectu' simplu

Un secol de la Unire și un sfert de secol de Consiliu Județean

12,357

Consiliul Județean Dolj a sărbătorit, în deschiderea ședinței ordinare din 27 martie, un secol de la unirea Basarabiei cu România. Au participat Muzica Militară din cadrul Garnizoanei Craiova și Corului Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu“, liceu reînființat de câțiva ani, cu sediul pe strada Vasile Alecsandri, în spațiul unității militare care după Revoluție și-a restrâns efectivul.

27 martie 1918 e data Unirii, promulgată de Sfatul Țării din Chișinău, după calendarul vechi. În anul 1919, în România a intrat în vigoare calendarul nou. Cine s-a dus la culcare la 31 martie, seara, și a dormit, ca tot omul, o noapte, s-a trezit după 13 zile, în 14 aprilie. Fix un secol de la istoricul act se împlinește, de fapt, la 9 aprilie. De altfel, la 9 aprilie după calendarul vechi, un decret regal al lui Ferdinand a proclamat Unirea.

„Momentul de la 27 martie 1918 este dovada că identitatea națională și sentimentul apartenenței la același neam se manifestă impetuos și nu pot fi îngrădite prin hotare impuse“, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. E adevărat, Republica Moldova a reabilitat nu demult limba română în dauna celei moldovenești, obiceiurile neamului s-au păstrat în Basarabia, chiar dacă, față de 1918, hotarele sunt astăzi altele.

Consiliul Județean Dolj a mai sărbătorit și 25 de ani de la propria reînființare. Aici lucrurile sunt limpezi, evenimentul s-a produs la vremea actualului calendar. Îi urăm Consiliului Județean Dolj să dăinuie neîntrerupt cel puțin un secol, spre deosebire de uniunea dintre România și Basarabia.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.