Ziarul lu' perfectu' simplu

Adrian Cosman „aaaăăăăâââ”, viceprimarul „fake news”

Autor: Dionis Vodita

„S-a dus bou și s-a întors vacă”, spune o cunoscută vorbă românească plină de adevăr. La fel de cunoscut este și faptul că „feisbucul” le-a creat multora impresia că atunci când au ceva de spus, se pot ascunde în spatele tastaturii sau a telefonului, și o pot face cel mai bine în scris. Cei mai expuși dintre ei sunt politicienii, în special aceia pe care dacă îi lași să se exprime liber, mai ales în fața camerei de luat vederi, te iei cu mâinile de păr, asta în cazul în care ai. Un astfel de personaj este Adrian Cosman, unul dintre viceprimarii orașului Craiova, despre care am tot evitat să scriem tocmai pentru a nu-i crește notorietatea. Ultima dată când am făcut-o, a fost anul trecut când am povestit cum s-a plimbat la Salonicpe banii craiovenilor, împreună cu prietenii domniei sale, încălcând legea aleșilor locali. Ei bine, la scurt timp, omul se vedea candidat la funcția de primar. Mason, mason, doctorand, doctorand, finanțare, finanțare!

Fost cărător de echipament sportiv, maseur, preparator fizic, antrenor second, pe Adrian Cosman l-au propulsat rezultatele bune în scaunul de viceprimar al Craiovei. Nu cele din fotbal, ci din campania electorală din 2016, când pe zona lui a obținut cel mai mare scor electoral. Așadar, de 3 ani de zile, craiovenii care nu știau despre domnia sa că este edil secund al acestui oraș au avut ocazia să-l cunoască sau să afle ce are de spus de pe pagina sa de „feisbuc” sau din jurnalele de știri ale TVR Craiova.

…Și numai unuia ca el i-ar fi greu să-și dea seama că Adi Cosman nu sare departe de grupul „politicienilor” cu găuri mari în cultura generală, lipsiți până și de minimalul talent „scriitoricesc” cerut de „feisbuc”, dar care totuși realizaseră că puterea cuvântului poate face minuni. Dezastrul se arată în toată măreția lui când le pui microfonul la gură: aaaaa, ăăăăă, âââââ, alte câteva poticneli și taie, taieeeee la montaj, până iese o propoziție cursivă și aia făcută din bucăți.

Despre Adrian Cosman putem spune că „feisbucul” l-a făcut cunoscut. O mână de ajutor i-a dat și celebrul polițist Marian Godină, după ce viceprimarul Craiovei a postat un filmuleț în care polițiștii și procurorii erau etichetați ca incompetenți.

Comentariul polițistului Godină nu s-a lăsat așteptat:

“Domnul Adi Cosman este viceprimarul municipiului Craiova (foto dreapta – pagina personala de facebook). Domnia sa este cel care a postat videoclipul in care politistii au fost facuti ‘incompetenti’. Este chiar comic cum domnia sa posteaza asa ceva despre politisti, in conditiile in care nu cunoaste elemente de baza ale gramaticii limbii romane, postand ca, citez: ‘tu ai fi de acord sa fi de acord’? Sa ii aducem aminte domnului viceprimar al Craiovei ca ‘sa fii’ se scrie cu doi de ‘i’ la forma conjunctivul prezent (adica ala care incepe cu ‘sa…’). Se formeaza de la ‘FI’-, ala cu un singur ‘i’, numai ca acum e variabil, pentru ca i se adauga diverse terminatii. Iar la persoana a II-a devine sa ‘FII’, cu doi de ‘i.”

Învățându-și lecția, Cosman și-a rezumat activitatea „scriitoricească” la comentarii simple, din două, trei cuvinte și la „shareuri” la postări ale politicienilor. Ultima dată când a dat cu bâta în baltă, zilele trecute, când printr-o postare-foto încerca să-i convingă pe prietenii săi virtuali că în spatele campaniei „Vrem autostăzi!” se află președintele Klaus Iohannis și că ar fi o manipulare cu iz politic. Așadar, o postare de tip „fake news” pe care vicele Cosman încă o mai ține pe „wallul” său, deși alți colegi de-ai săi de partid au renunțat la ea. Dacă i-am acordat prea multă atenției viceprimarului Craiovei, o să aflăm cât de curând. Până atunci, vă oferim spre vizionare și amuzament, două știri din arhivele televiziunilor TVR Craiova și Tele U.

Cosman, #ȘîEl…

 

 

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.