Ziarul lu' perfectu' simplu

Craiova și Covid-19 – între „România, trezește-te!”, o lozincă strigată de protestatari, și un mesaj din iadul Terapiei Intensive

Laurențiu Ivanovici, managerul Spitalului Clinic de Urgență din Craiova, a postat pe Facebook mai multe imagini din Secţia de Terapie Intensivă Covid-19 a spitalului, însoţite de un mesaj către protestatarii care au umplut ieri seară Piața Prefecturii din Craiova. Un mesaj în care sunt cuprinse atât tristețea martorului, de multe ori neputincios, al morții bolnavilor chinuiți de Covid-19, cât și duritatea realității că mulți dintre protestatari vor ajunge, în curând, să sufere pe patul de spital, infectați cu Covid-19.

Redăm mesajul, fără alte comentarii: Unii dintre cei care protestează acum împotriva purtării măștii, vor ajunge la spital… unii vor scăpa ușor, alții nu… unii vor ajunge in ATI, alții vor alege să se trateze acasă… unii vor supraviețui, alții, nu…(pentru că ajung prea târziu la un spital, când nu se mai poate face nimic)… unii vor înțelege că era bine sa poarte masca… alții nu vor înțelege nici atunci… unii vor afla că există COVID, alții nu… Cam asta este… Până atunci, purtați masca de protecție… o sa ne fie mai bine! Tuturor!”

* * *

Ieri seară, aproximativ o mie de protestatari anti-mască s-au dezlănțuit pe străzile Craiovei. Se pare că protestul a fost coordonat de activiști ai filialei AUR din Craiova. Printre lozincile strigate de liderii informali ai protestatarilor a fost și lozinca de inspirație nazistă „România, trezește-te!” (NSDAP-ul condus de Adolf Hitler a folosit cu insistență, la mitingurile electorale organizate în Germania interbelică, sloganul „Deutschland, erwache!” – „Germania, trezește-te!”, ca expresie a apelului lansat de naziști către germani de a se alătura luptei naționaliste împotriva „trădătorilor și sistemului corupt”.)

Protestatarii – activiști AUR, membri ai galeriilor de fotbal și alți craioveni nemulțumiți de măsurile anti-Covid adoptate de guvern – au ignorat măsurile de protecție sanitară și au circulat pe străzile orașului, în încercarea eșuată de a-i convinge pe craioveni să se alăture protestului.

Dintre politicienii locali s-a făcut remarcat deputatul AUR, sindicalistul Ringo Dămureanu, care a participat la un interviu-maraton oferit unei televiziuni locale dintr-un studiou improvizat în aer liber, unde politicianul naționalist s-a poziționat strategic, cu spatele la mulțimea adunată în Piața Prefecturii.

Conform situației epidemiologice raportată de Direcția de Sănătate Publică Dolj, în ziua de 29 martie 2021, la Craiova, incidența infectării cu virusul Covid-19 era de 4,48 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Spitalele suport Covid-19 din Craiova au atins punctul maxim al capacității de asistare a bolnavilor infectați cu Covid-19 aflați în stare gravă, iar riscul de blocare a sistemului medical craiovean dedicat tratării pacienţilor infectaţi cu Covid-19 este unul major. Vestea bună este că numărul craiovenilor care se înscriu pentru vaccinare este tot mai mare. Vestea iarăși proastă: că vaccinurile nu-s suficiente.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.