Ziarul lu' perfectu' simplu

Cum se vede la Craiova războiul Dragnea–Firea

Autor: Dionis Vodița

Conflictul dintre grupările conduse de Dragnea și Firea capătă treptat dimensiunea unui dezastru mortal pentru PSD, precum și întruchiparea unei „bomboane pe coliva” falimentului politic, economic și statal al României Centenare. În al 100-lea an de existență a Statului Român Național, Unitar și Independent, PSD oferă românilor și Europei un spectacol jalnic, penibil și urât mirositor. După ce au încercat și aproape au reușit să violeze Justiția și să o transforme în propria „damă de companie” generoasă în amnistii și grațieri, liderii PSD se încaieră acum între ei, lovindu-se la înghesuială prin boschetul cu trei trandafiri ofiliți în care și-au transformat partidul.

Deși conflictul Dragnea-Firea este unul din interiorul PSD, prin anvergura și forțele implicate – Primarul Capitalei, liderul PSD, parlamentari PSD, primul ministru și membri ai Guvernului României etc. – va afecta grav și posibil, iremediabil, întreaga țară. Din această persectivă, responsabilitatea celor două grupări aflate în conflict este nu doar față de propriul partid, ci mai ales, față de țară, de stabilitatea internă și viitorul european al României.

Reacția grupării conduse de Primarul Capitalei, Gabriela Firea, este expresia unui instinct politic (și nu numai!) de conservare. O mare parte a elitei PSD, înlăturată de la beneficiile puterii guvernamentale de Gruparea Dragnea, a decis că lucrurile nu mai pot continua așa, că Partidul trebuie salvat din mâinile lui Dragnea. Condiționările tot mai severe impuse elitelor regionale și locale ale PSD de Gruparea Dragnea, în schimbul accesului la resursele bugetare și la fondurile europene, primele semne grave ale eșecului măsurilor sociale adoptate „hei-rupist” de guvernul Dăncilă – dintre care cele mai abernate sunt majorările de salarii și pensii din bani luați din împrumuturi externe masive – căderea vertiginoasă a PSD în sondajele de opinie etc. se numără printre cauzele importante care au declanșat „revoluția anti-Dragnea” din interiorul PSD.

În acest context, este important de urmărit, pentru comunitatea craioveană, cum anume va decide să se implice gruparea PSD Dolj. Condusă cu „mână de fier” de tandemul Lia Olguța Vasilescu-Claudiu Manda, lipsită de alternative la nivel de leadership, fărâmițată în grupuscule rivale formate în jurul diferitelor instituții publice locale controlate de partid, gruparea PSD Dolj mizează, deocamdată, prin voința celor doi lideri, pe Dragnea. Recentele declarații ale doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, deși suprinzător de prudente și diplomatic exprimate – eram obișnuiți cu intervenții tăioase, tranșante, uneori chiar cinice – sunt favorabile liderului PSD.

Deși reamintește că „miniștrii au obligația să iasă și să spună dacă au fost blocaje” – apropos de acuzațiile Gabrielei Firea că i-au fost blocate de către Guvern unele proiecte – ministrul LOV pare că nu dă crezare afirmațiilor primarului Capitalei. În același timp, insistă pe aspectul statutar al funcției de Președinte PSD, în temeiul căruia „Liviu Dragnea poate să părăsească funcția de președinte al partidului doar în urma unui congres. Deocamdată, noi avem în statut următoarea prevedere: președintele este votat de toți membrii partidului. De toți!” Probabil că a fost uitat episodul bizar și penibil cu „Vreți să mai fiu președintele vostru?” instrumentat de Liviu Dragnea la Congresul PSD din primăvara acestui an, modalitate prin care Liviu Dragnea a primit reconfirmarea în funcția de Președinte PSD evitând, oarecum fără bărbăție, să mai treacă prin „furcile caudine” ale votului exercitat de delegații partidului.

Ministrul Lia Olguța Vasilescu mulțumește, în aceeași declarație, lui Liviu Dragnea pentru sprijinul oferit la realizarea Stadionului din Craiova: ”Dacă nu era el nu se făcea stadionul din Craiova!” O declarație în care îl face uitat pe Victor Ponta, cel despre care tot Lia Olguța Vasilescu declara, în calitate de primar al Craiovei, în noiembrie 2014: Stadionul nu se putea construi fără Victor Ponta (…) Singurul risc ca acest stadion să nu mai fie realizat ar fi dacă nu ar mai exista Guvernul Ponta.”

Din reacțiile de până acum ale ministrului Lia Olguța Vasilescu, ajungem la o concluzie „de etapă”: gruparea PSD Dolj, condusă de „lupii tineri”, va merge, deocamdată, cu Liviu Dragnea. Interesele grupării PSD Dolj sunt puternic ancorate în interesele grupării Dragnea.

În PSD Dolj avem o liniște de cazarmă. Teama generată de probabilitatea tot mai mare a unei victorii a grupării Firea, chiar dacă tulbură cumva pe unii dintre social-democrații craioveni, nu va fi exprimată nici măcar prin tresăriri de sprânceană. Liderii locali ai PSD Dolj și acoliții lor din instituțiile publice locale și din mediul de afaceri agreat de Partid sunt legați de o rețeaua invizibilă de puternice interese economice, politice și de rudenie, fără a mai aminti de obligațiile asumate de unii dintre ei prin apartenența la diferite Loji Masonice.

Între timp, Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European, formată din preşedinţii grupurilor politice din Parlamentul European, a decis, în urma unei cereri înaintate de Grupul Verzilor, s-o convoace pe doamna Dăncilă pentru a da explicaţii despre evenimentele din 10 august. Eveniment penibil care spune multe despre halul în care a ajuns imaginea României în Uniunea Europeană…

***

Sursa foto: AGERPRES

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.