Ziarul lu' perfectu' simplu

Directoarea de la TVR Craiova nu discerne

707

Ca directoare a studioului TVR Craiova, Anca Dindirică are trecut în fișa postului că trebuie să împrăștie pe facebook postările instituției. S-ar putea să aibă și alte atribuții.

Iona

În niciun caz n-o obligă nimeni să le tragă niscai șuturi în cur ălora care scriu bazaconii în numele TVR sau, doamne ferește, să le corecteze ea însăși. În postarea de față, distribuită de madam Dindirică, avem trei greșeli pentru început, adică-n prima propoziție:

Iona 22

1) Spectacolul Iona nu e de Marin Sorescu. Spectacolul e făcut de un regizor (în cazul de față, neprecizat), după piesa de teatru Iona a lui Marin Sorescu. Nu putea fi regizor Marin Sorescu, pentru că a murit – vom vedea când.

2) Nu spectacolul e interpretat de Ilie Gheorghe, ci un rol.

3) Când spui „cunoscutul actor, Ilie Gheorghe“, virgula aia arată că Ilie Gheorghe e unicul actor cunoscut al Teatrului „Marin Sorescu“.

Următoarea propoziție:

4) Așadar: „urmăriți în premieră imagini din spectacolul Iona cât și un interviu cu actorul Ilie Gheorghe“. Virgula de la punctul 3) ar fi trebuit pusă undeva pe-aici, dar nu numai. Construcția corectă era: „urmăriți în premieră atât imagini din spectacolul Iona, cât și un interviu cu actorul Ilie Gheorghe“. Sau, încă mai simplu, fără cuvântul „cât“ în formularea inițială.

Ultima frază, și-am scăpat:

5) Saitul teatrului craiovean spune că Iona a avut premiera în stagiunea 1994-1995. Așa mai merge, pentru că Marin Sorescu n-ar fi putut să dea declarații chiar „acum douăzeci de ani“: a murit în 1996.

Când măgarul primăriei poartă prin sat mesaje pe care s-ar putea să nu le agreeze, măcar are scuza că-i analfabet.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.