Ziarul lu' perfectu' simplu

Eugen Orlando Teodorovici – izbitor de profesie (!) cu bâta în baltă…

Autor: Cristian Voicu

de la impozitarea bacşişului la legarea de glie a românilor care muncesc

Cel mai mare câştig al românilor de la aderarea la Uniunea Europeană, şi anume şansa de a lucra şi de a se realiza în străinătate, ar urma să fie anulat dacă ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici (E.O.T.) şi-ar impune ideile la nivel european. Acesta a propus radierea unui drept fundamental în Uniunea Europeană şi anume libera circulaţie a forţei de muncă. Piaţa unică europeană se bazează, după cum se cunoaşte, pe libera circulaţie a persoanelor, serviciilor, forţei de muncă şi a capitalurilor. Toţi cetăţenii europeni se pot stabili unde doresc şi pot lucra oriunde îşi găsesc o slujbă potrivită.

Acum, d-l E.O.T. propune ca acest drept să fie acordat numai pentru o perioadă de cinci ani, după care oamenii ar trebui să se mute în altă ţară a Uniunii Europene sau să revina acasă.

A veni cu ideea restricţionării acestui drept înseamnă, ipso facto, scoaterea României din Uniunea Europeană. În acest moment, avantajul major al europenilor este tocmai accesul garantat în orice ţară a Uniunii Europene, fără restricţii. Tocmai din acest motiv, milioane de oameni care nu fac parte din U.E. îşi doresc un paşaport al unei ţări membre. De aceea, probabil, mai mult de un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova au solicitat şi au obţinut cetăţenie română.

Ce vrea d-l E.O.T. este rezultatul unei gândiri demne de anii cei mai duri ai stalinismului. Atunci, milioane de oameni din lagărul socialist doreau să emigreze în Vest ca să scape de „binefacerile“ comunismului. Răspunsul autorităţilor a fost construirea zidului Berlinului, sigilarea graniţelor, anularea dreptului de a călatori în Vest al cetăţenilor din Est.

La fel şi d-l E.O.T., care propune anularea unui drept fundamental al românilor, dar nu se întreabă de ce milioane de români s-au stabilit în Uniunea Europeană. D-l E.O.T. nu propune modernizarea României pentru ca cetăţenii români să fie stimulaţi să rămână în ţară. El nu cere autostrăzi, şcoli, spitale. El nu finanţează infrastructura din România, astfel încât tânăra generaţie să spere la un viitor în propria ţară. Nu, nici prin cap nu-i trece asta. De ce să avem o ţară care sa atragă oamenii să rămână aici, să studieze şi să lucreze? Nu e mai simplu să interzicem românilor să muncească în străinătate?

Atât înţelege acest partid din spiritul european după 11 ani de la aderare: să lege cetăţenii cu lanţuri de cetate, în loc să le ofere condiţiile pentru a rămâne. Să nu mai plece în căutarea unui trai mai bun, fie că ei sunt medici, antreprenori sau simpli muncitori în agricultură ori construcţii care îşi ajută familiile cu bani câstigaţi greu, dar cinstit.

Însă cinstea şi munca sunt valorile pe care P.S.D. nu le respectă. Libertatea de circulaţie este un drept pe care P.S.D. vrea să îl limiteze.

Asta le pregăteşte guvernarea celor cinci milioane de români din străinatate care, nota bene, trimit în ţară anual cinci miliarde de euro ! Asta vrea guvernarea din România. Incompetenţii plătiţi cu salarii enorme de la buget vor să-i lase pe românii competenţi fără dreptul de a-şi câştiga un trai mai bun acolo unde calităţile şi pregatirea le sunt recunoscute.

Ministrul E.O.T. trebuie să explice de ce vrea permise de muncă pentru cetăţenii români şi să demisioneze urgent. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, trebuie să explice de ce, în loc să pună presiune pe propriul guvern pentru a construi spitale decente, propune limitarea dreptului rezidenţilor de a pleca în străinătate.

Este necesar ca P.S.D. să spună clar dacă legarea de glie devine politică de stat. Dacă această nouă abordare vine să înlocuiască incapacitatea de a pune în aplicare promisiunile din programul său de guvernare.

E greu să faci ceva ca să modernizezi România. Mai bine o înconjuri cu sârmă ghimpată şi îi ţii pe români prizioneri în propria ţară.

Reacţiile recente au venit vehement după ce ministrul E.O.T. le-a propus miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o ţară la o anumită perioadă, măsură ce i-ar afecta foarte grav pe românii plecaţi la muncă în străinătate.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.