Ziarul lu' perfectu' simplu

Planuri noi cu blocul celor 200 de sinucigași

782

Nici nu s-a uscat bine tușul pe buletinele de vot care l-au desemnat președinte al Consiliului Județean Dolj, și Cosmin Vasile s-a hotărât să curme un neajuns care sâcâie Craiova (capitala județului Dolj) de peste 30 de ani.

Cosmin Vasile și Cezar Spânu, rectorul Universității din Craiova, au devenit parteneri întru a-i găsi celebrului bloc S 200 un rost sub soare, corp ceresc de care se află mai aproape decât toate celelalte clădiri ale Craiovei. În acest zgârie-nori vor sălășlui birouri destinate firmelor din tehnologia informațiilor și comunicațiilor, după ce se va duce pandemia și IT-iștii nu vor mai lucra la domiciliu. 

Noi, având cunoștințe vaste de IT, am dat căutare după „S 200“ și l-am găsit numit „turnul sinucigașilor“. E clar, S-ul vine de la „sinucigași“, iar 200 nu poate să însemne decât numărul lor. Unde mai pui că proiectul în sine s-a dovedit până la ora asta sinucigaș: blocul există din 1988, dar n-a dat niciun semn de viață.

În 1988, echivalentul lui Cosmin Vasile cel de azi era Ion Traian Ștefănescu, prim-secretar al Doljului, din partea PCR. El și alți factori responsabili au conceput atunci S 200 drept bloc de locuințe.

Revoluția se pare c-a rezolvat brusc problema spațiului locativ, fiindcă după 1989 construcția, aproape finalizată, n-a avansat deloc. În anii 90, Crucea Roșie a vrut să cumpere blocul drept sediu. A făcut prospecțiuni care se spune că au scos la iveală faptul că e amplasat pe un teren mlăștinos și riscă să se încline, așa că s-a retras. Până acum, cu ochiul liber, blocul nu pare abătut de la verticală, dar de se va întâmpla asta mai târziu nu va fi rău, peste șapte-opt secole va primi Craiova turiști cât Pisa în ziua de azi. 

În 1988, fotograful profesionist Mihail Mircea Băluță, având vreo 20 de ani, a imortalizat fundația blocului:

Poza am șterpelit-o de pe facebookul lui Băluță, ceea ce nu înseamnă că ea nu mai e acolo. Asta-i înalta tehnologie: să-i furi omului ceva, dar bunul să rămână și în posesia lui. Ca să nu ziceți că mințeam când am spus că suntem pricepuți în IT. Mergem chiar acum să ne rezervăm un birou în blocul S 200.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.