Ziarul lu' perfectu' simplu

„Polițista-n fustă la minte-i îngustă?“ Nicidecum: într-un singur an a publicat 7 cărți

1,386

Ileana Nana Filip, în această poză pe care ne-am însușit-o de pe Facebook, fără să lăsăm Facebookul văduvit de ea, lansează o carte a ei la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“. Rectificăm, ea a lansat câte două sau trei volume o dată, fiindcă e mai anevoios să pui la cale festivitatea lansării decât să scrii o carte.

Ileana Nana e polițistă și-și face meseria depărtișor de Craiova, oraș în care-și desfășoară extrem de activa viață literară, din care vă vom face cunoscută o părticică. Am pus mâna, în variantă online, pe volumul Polițiști pe tocuri, tartând un gen pe care-l credeam, cel puțin la noi în urbe, mort și îngropat: epigrama. Cam așa sună o epigramă, că nu toți oți fi auzit:

Să nu credeți că te poți așterne pe scris nebazat pe lecturi solide și fără să-ți creezi confort intelectual:

Chiar și departajată de lume, studioasa autoare ia seama la una-alta:

Femeile, între ele, au voie, termenul de misogin fiindu-le asociat bărbațlor. Grav ar fi fost dacă un bărbat ar fi emanat cugetarea de mai sus. Ca și pe cea de mai jos, dacă-nțelegem noi bine unde bate epigramista:

Și răfuiala femeiască încă nu s-a terminat:

„Flagrant“ înseamnă „evident“. Expresia des și abuziv uzitată „în flagrant“ e prescurtarea de la „în flagrant delict“, când prescurtarea logică ar fi „în delict“. De vină e această inversiune din terminologia juridică. De ce nu există și „calificat omor“ sau „frauduloasă bancrută“? Scuzați divagația, continuăm.

Doamnă Nana Filip, nu știm cât de bun o fi un asemenea cetățean, mai bine puneți-l pe foc în oală preventiv: îl sterilizați.

La cât a publicat poeta și prozatoarea Ileana Nana Filip, a remarcat-o imediat criticul literar Ileana Nana Filip

Vă spuneam că polițista dedată literaturii a publicat într-un an, e vorba despre 2018, 7 volume. După cum urmează, titlurile le-am luat de pe saitul Bibliotecii Județene din Craiova, încă n-am apucat să luăm și cărțile cu împrumut:

Polițiști pe tocuri” (Epigrame, catrene, madrigaluri), autor Ileana Nana Filip;

Muzeul frumuseții tale” (Volum colectiv de proză de dragoste), autori: Ileana Nana Filip, Aurel Chiorean și Olivia Marin;

– „Zeița din templul solar”, The Goddnes in the solar temple, poeme de dragoste, Ileana Nana Filip;

Drumul spre descoperirea lui Dumnezeu” (proză pe temă religioasă), autor și coordonator Ileana Nana Filip;

Imagini pitorești din orașul bănățean Oravița și obiectivele turistice din împrejurimi: Anina, Semeringul bănățean, Ciclova Română, Ciclova Montană, Berliște, Maidan – Locuri de vis – Jurnal de călătorie”, autor și coordonator Ileana Nana Filip.

Să fii autor și să te mai și coordonezi pe tine, asta da muncă! Plus că mai trebuie să te lași coordonat. Unde pui că pentru un jurnal de călătorie e necesar să călătorești! Norocul Nanei Filip e că n-a voiajat prea departe, ea fiind agent de ordine și siguranță publică la Poliția Oravița. Așa se prezintă-n exercițiul funcțiunii, Facebook știe tot:

Stați nițel, nu terminaserăm cu operele:

Lumina singurătății”, carte coordonată de Nana Ileana Filip, coautori: Rodica Nicoleta Ion, Diodor Firulescu, poeme de dragoste și dor la puterea a-3-a;

„Timp, melancolie, culoare – cronici literare despre operele scriitorilor Nana Ileana Filip și Lorin Cimponeriu”, autor Ileana Nana Filip. Așadar, critică a Nanei Ileana Filip privind poezia, epigrama, proza religioasă și notele de călătorie ale Nanei Ileana Filip. Posibil ca ea să fi inventat un gen sub ochii noștri: autocritica literară.

6 volume au apărut la Editura Contrafort, jurnalul de călătorie a apărut la Sitech, editură specializată nu demult pe operele deținuților. Dar cum autorul plătește apariția, Sitech n-are nimic împotriva clasei antagoniste infractorilor: polițiștii.

Regatul Artelor are președinte!

Precum s-a văzut, epigramista are ce-are cu sexul frumos. Nu, că nici sexul urât nu-l cruță!

„Un alt bărbat cretin“ înseamnă că are deja unul? Mda, ar putea fi acesta de mai jos, că nici tâmpiții nu-s de fală:

Nu ne dăm seama ce-i cu urda aia, poate că prin Banat se servește la cafea, poate că are de-a face cu acest catren:

Dar dacă ciobanul decedat nu va fi cald, ci rece, bâta îi va fi de mare trebuință, desigur. Iar ciobănița oricum poate să se dezbrace liniștită și de la brâu în sus, cine s-o vadă-n creierul munților?

Ileana Nana Filip nu-i o scriitoare rebelă, ci e asociată unor grupări de profil care-i consolidează această calitate. „Președinte cenaclul online Regatul Artelor“, se recomandă pe Facebook, unde, la 29 septembrie anul curent, spune: „Cenaclul Uniunea Artelor împreuna cu cenaclu online Regatul Artelor s-au reîntâlnit astăzi pentru a lansa revista cenaclului cu nr. 1 și nr.2“. În filmulețul postat cu uniunea Uniunii cu Regatul îl recunoștem pe Dan Lupescu. Se vede că între cenaclurile literare nu se consumă rivalitate, fiindcă Ileana Nana Filip mai e prim-vicepreședinte al Cenaclului „Literatura la noi acasă“ (nu bănuiți cine-i președinta plină, o să găvărim despre asta!) și doar membră a Cenaclului Epigramiștilor Olteni. Bașca înregimentată în Asociația Scriitorilor Olteni.

Ne-am aruncat un ochi și pe poeziile ei. Mai frumoase-s epigramele, că au deseori rimă, mai au și ritm și metrică.

Iată și o idealistă, una căreia nu-i e sete de bani. De-asta o fi și ajuns unde-a ajuns. Cât despre el, olog-olog, dar, când îi dă inima ghes, o zbughește!

Golanul care servește drept probă

Un segment în epigrama Ilenei Nana Filip îl trasează slujba ei de zi cu zi.

Nu vă repeziți să-i blamați pe spanioli, se întâmplă ca rima să te supună la constrângeri. Altminteri, de unde să știe polițiștii nația făptașului, când se pare că victima nu mai are cum să vorbească:

Când oamenii legii conduc iute mașina către un local, e clar că-i mână datoria profesională:

Și e clar că, la câte epigrame a compus, Nanei Filip i-au sărit în fața autoturismului de serviciu golani ca iepurii-n bătaia farurilor.

Orice soldat poartă-n raniță bastonul de mareșal, orice ofițer superior duce pe umeri un potențiometru:

Acest delicat subiect, mai ales când e dezbătut din interior, al ierarhiei militare, se încheie cu versurile:

Noi nu știam cum se obțin gradele și nu știm nici acum ce legătură are chelia unui individ cu genuflexiunile și paralele. Cert e că agenta Ileana Nana Filip nu și-a propus să schimbe tresele de pe umăr cu stele. În caz contrar, și-ar aduna banii-n cont, nu i-ar tot da la Editura Contrafort, căreia mai bine i-ar spune Contracost..

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.