Ziarul lu' perfectu' simplu

Primul campionat cu două craiovene în A: nou promovata a bătut la fund campioana

650

1991-92 a fost prima ediție de divizie A din România cu două echipe craiovene. Universitatea era campioană en titre, Electroputere (și nu Extensiv, cum apare în acest clasament din cauză că labtof.ro folosește retroactiv denumirile echipelor) câștigase seria a II-a a B-ului.

Vedetele Craiovei mari erau Săndoi, Badea, Ciurea. Craioveanu, mai puțin: a fost rezervă de meserie, una des utilizată (23 de meciuri cu doar 4 boabe). S-a afirmat decisiv atunci Ovidiu Stângă (19 ani la startul campionatului), iar către final a debutat în A și puștiul Papură, care după 2 ani avea să joace câteva minute împotriva Argentinei, la mondiale!

Lotul lui Electro gemea de fotbaliști crescuți de rivală, majoritatea foarte tineri: Mitriță, Predoi, Ion Mircea, Sorohan, Calafeteanu, Claudiu Stoica, Jerry Gane. Plus hârșitul Silviu Lung, repatriat de la Logrones, din prima ligă a Spaniei. Cam toți aceștia aveau să facă o necurmată navetă Electro – Universitatea în următorii câțiva ani.

Campionii ediției 1990-91. Foarte mulți dintre oamenii de la Universitatea avuseseră ori urmau să aibă de-a face și cu Electro: Olaru, Ciurea, Zamfir, Neagoe, Boldici, antrenorul Cârțu

Publicul craiovean ținea cu ambele echipe. Când jucau între ele (s-a întâmplat vreme de 4 campionate, până să retrogradeze Electro), ținea cu aia care avea mai mare nevoie de puncte. Pe care le și obținea, fiindcă majoritatea meciurilor Craiova – Electro au fost blaturi.

În 1991-92, Electro, nou promovată, s-a clasat pe locul 3, luându-i fața la golaveraj Universității, campioana în exercițiu! Universitatea se mai făcuse de baftă și-n Cupa Campionilor Europeni, fiind prima echipă românească eliminată de una cipriotă, iar la vremea aia Cipru însemna în cupele europene ce înseamnă azi Andorra: 2-0 și 0-3 cu Apollon Limassol.

Prima ediție de Divizia A cu două echipe craiovene a fost urmată, prin clasarea lor, de prima ediție de cupă europeană – în cazul de față, UEFA – cu două echipe craiovene. Primul tur a fost și ultimul: Universitatea – Sigma Olomouc 0-1 și 1-2 și Electroputere – Panathinaikos 0-6 și 0-4.

Pe parcursul ediției 1991-1992, pe la începutul returului, Adrian Mititelu și-a scos buletin.

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.