Ziarul lu' perfectu' simplu

Stropii de cultură: Liberalilor, treziţi-vă din papuci ! Se apropie alegerile.

Autor: Cristian Voicu

Dacă P.N.L. chiar consideră că este de-adevăratelea în opoziţie, mă tem că sfătuitorii lui îi sevesc glumiţe proaste sau, cum se spune în popor, chifle nedospite. Şi, ca fatidica pupăză să mai aibă şi colac, se pare că nici timpul nu mai are răbdare cu P.N.L., vorba romancierului, astfel încât hai să o luăm metodic.

  1. Declarațiile, când triumfaliste, când belicoase la posturile TV, nu înseamnă politică, ci doar puțină propagandă pentru încercat marea cu degetul, și aceasta proastă: anostă, previzibilă, fără efect. Purtătorii de imagine ai P.N.L. sunt contraproductivi, pentru că debitează aserţiuni tip déjà vu, déjà connu. Pot să iasă în fiecare zi pe televiziuni și în fața presei pe coridoarele Palatului Parlamentului: efectul este zero barat.
  2. Aceste declarații şi comunicate nu țin loc de politică, cum cred mulți dintre cei tolăniți prin fotoliile lor de parlamentari, suficienţi, boieroși și lenesi, dedați intrigilor de partid ca să aibă timp şi chef să mai și atace puterea. Ce se observă în fapt: lipsa atitudinii combative, imaginaţiei politice și acţiunii. Mai ales aceasta din urmă lipsește cu desăvârşire.
  3. Prea măcinaţi de conflictele interne, liberalii nu prea mișcă în front. Pare că se odihnesc sau, în orice caz, urmează in corpore o cură de tratament balnear. O fac însă de prea mult timp. Ideea pe care o vehiculează de la o vreme este că nu este nevoie să fie activi, P.S.D. face atîtea aberaţii încît electoratul le va oferi liberalilor pe tavă victoria. Că le va cădea în brațe victoria ca mărul răscopt din pom și nu au decât să aștepte pentru a culege roadele.
  4. Oare ? Sunt mari îndoieli. E posibil să se întâmple și așa în 2019/2020, dar va fi o victorie chinuită, la limită, nu una categorică, așa cum a repurtat P.S.D. în 2016. Scorul acesta va pune mari probleme de guvernare pentru că va da guvern slab. Pentru a obține o victorie clară e nevoie de mult travaliu din partea liberalilor. Păi, sunt în stare ?
  5. Se pare că au împrumutat stilul inconfundabil al lui Iohannis. La el expectativa, așteptarea permanentă a ceva ce nu se ştie dacă şi când va veni, sunt esențiale. Așa înțelege el viața și politica. E un coseur, nu îi place efortul. A nimerit însă – nici el nu știe cum – la Cotroceni.
  6. Dar norocul lui este limitat: nu îl au și liberalii. Istoria nu se repetă niciodată, în ciuda a ce afirmă mulți duşi cu pluta. Liderii P.S.D. au observat lipsa de apetență pentru politică a lui Iohannis și l-au taxat. În cîteva luni l-au înghesuit într-un colț şi l-au transformat într-un figurant. Și în cazul lui au contat esențial lipsa de reacție și lipsa de inițiativă.
  7. Ca să vorbim şi metaforic conform unei figuri de stil, a lăsat să treacă toate trenurile prin gară fără să urce în nici unul. Bref: Mereu e la siestă când se întâmplă ceva important.

Domnilor liberali, treziţi-vă din papuci ! Se apropie alegerile.

***

Sursa foto: Realitatea.net

Comments

comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.